Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter flera års kamp är det klart: Högsta domstolen i USA hindrar inte att Trumps skatteuppgifter överlåts åt utskott

USA:s tidigare president Donald Trump håller tal.
Bildtext Donald Trump meddelade nyligen att han ställer upp i presidentvalet 2024.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I ett nytt bakslag för tidigare presidenten Donald Trump banar USA:s Högsta domstol väg för att hans skattedeklarationer ska överlämnas till det utskott i representanthuset som vill granska dem.

Trump och utskottet i representanthuset har fört en segdragen kamp om den tidigare presidentens skattedeklarationer, men under tisdagskvällen gick utskottet vinnande ur striden då Högsta domstolen beslöt att inte hindra det från att se Trumps skattedeklarationer.

Dokumenten, som utskottet House ways and means committee velat se sedan 2019, omfattar Trumps skattedeklarationer under perioden 2015–2020.

– Det har gått 1 329 dagar sedan vårt utskott bad att få Donald Trumps deklarationer, det är nästan lika lång tid som hela det amerikanska inbördeskriget. Och i 1 329 dagar har vår begäran försenats, obstruerats och blockerats av Donald Trump. Högsta domstolen fattade rätt beslut, kommenterar demokraten Bill Pascrell till Washington Post.

Trump hade ansökt om att blockera ett överlämnande för att skydda dokumenten, men fick alltså nu avslag av domarna utan några kommentarer.

Den 76-årige Trump, som förra veckan meddelade att han kommer att ställa upp som kandidat i presidentvalet 2024, har kämpat i flera år för att hålla sina skattedeklarationer hemliga.

Trump är den första presidenten på 40 år som inte offentliggjorde sina skattedeklarationer.

Oklart när utskottet får dokumenten

Under Trumps tid som president vägrade justitiedepartementet att begära ut hans skattedeklarationer, men förra året bad Joe Bidens administration skattemyndigheten IRS att lämna över handlingarna.

Sedan dess har Trump nu förlorat i tre instanser.

Tiden är ändå inte på demokraternas sida efter att de förlorade sin majoritetsställning i representanthuset i mellanårsvalet i november. När republikanerna styr i representanthuset är knappast Trumps skatteuppgifter av hög prioritet.

Exakt när dokumenten överlåts till utskottet är för närvarande oklart.

Överlåtandet betyder ändå inte nödvändigtvis att dokumenten blir allmänt tillgängliga.

I allmänhet är det inte tillåtet att offentliggöra skatteuppgifter om individuella skattebetalare, men det är möjligt att utskottet kan offentliggöra delar av informationen i from av en rapport eller liknande.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC, WP