Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska forskare löste trehundraårigt mysterium: Karl XII dödades av fiendekula

 Karl XII i Ystad 1715, målning av Johan Heinrich Wedekindt från 1719
Bildtext Karl XII i Ystad 1715, målad av Johan Heinrich Wedekindt.
Bild: Statens posträttsamling, Nationalmuseum

Det är över 300 år sedan Sveriges kung Karl XII dog i Norge under stora nordiska kriget. Vem som dödade honom har ändå varit omtvistat, men nu har forskare vid Uleåborgs universitet löst gåtan.

Det var den 30 november 1718 som kungen över stormaktsriket Sverige Karl XII sköts till döds. Han hade då tillbringat stora delar av sin tid på tronen ute i fält, och det har bland annat spekulerats i om han hämtade det ursprungliga köttbullsreceptet till Sverige från Turkiet.

Kungen dödades under belägringen av Fredrikshald i Norge under stora nordiska kriget, och hans död anses samtidigt ha varit slutet på den svenska stormaktstiden.

Vems kula dödade Karl Xll?

Men frågan har länge varit vem som dödade honom. Det har genom århundradena funnits olika teorier kring om han dödades av fiendekulor, eller om det var svenskar - trötta på kungens krigslystnad - som lönnmördade honom.

Tre gånger har kungens kropp obducerats, åren 1746, 1859 och 1917. Senast hans kvarlevor grävdes upp ur graven i Riddarholmskyrkan i Stockholm röntgades de också.

Man har vetat att Karl XII dog av en kula som genomborrade hans skalle, men i övrigt har händelseförloppet varit höljt i dunkel. Nu har forskare vid Uleåborgs universitet sannolikt löst mysteriet.

Provskjutningar med olika vapen

Forskarna vid Uleåborgs universitet använde sig av rättsmedicinsk forskningsteknik, bland annat ballistiska modeller med samma egenskaper som en människoskalle.

De sköt muskötkulor med en diameter på 19,5 millimeter genom skallimitationerna med olika hastighet, och sedan undersöktes såret med datortomografi. Provskjutningarna gjordes med ett tiokalibers gevär och en 28 millimeters svartkrutskanon.

Skadorna som uppstod visade att kungen med största sannolikhet inte dödades av en muskötkula av bly. Blykulan skulle dessutom ha lämnat blyspår efter sig i såret, konstaterar forskarna.

Karl XII skalle, med ett kulhål i sig.
Bildtext Karl XII skalle fotograferades år 1917, då hans mumifierade kvarlevor senast grävdes upp.
Bild: FLHC2 / Alamy / All Over Press

”Kulknappen” kunde uteslutas

Forskarna studerade också filthatten som Karl XII bar då han blev skjuten. I den finns fortfarande ett tydligt ungefär 19,5 millimeter stort runt hål efter den dödande kulan. Forskarna lyckades bevisa att det behövs en betydligt större kula än en med en diameter på 19,5 millimeter för att skapa ett sådant hål i filttyg. En så stor kula har knappast kunnat avfyras med en musköt.

I och med det kunde man också utesluta legenden om att Karl XII lönnmördades med en knapp från sin egen militäruniform, den så kallade kulknappen.

En kula i guld på en röd kudde.
Bildtext Kulknappen som enligt legenden användes för att döda Karl XII, här utställd på Hallands kulturhistoriska museum.
Bild: Bairuilong/Wikimedia Commons

Enligt forskningen ser det ut som att Karl XII dödades av karteschammunition av järn, med en diameter på klart över 20 millimeter. På basis av skadorna på kungens skalle hade kulan sannolikt en hastighet på ungefär 200 meter i sekunden, vilket väl skulle motsvara hastigheten på en kula som skjuts från en fästning 200 meter bort.

Karl XII lönnmördades alltså inte av sina egna, utan dog av en fiendekula, slår forskarna fast.

Forskningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS Nexus, som är ett samarbete mellan National Academy of Sciences och universitetet i Oxford.