Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Landets främsta gran anlände till domkyrkotorget – väger närapå tre och ett halvt ton

Från 2022
Uppdaterad 23.11.2022 16:43.
Julgranen vid åbo domkyrka
Bildtext Granen är 55 år gammal, väger 3400 kilogram och är 23 meter hög.
Bild: Arash Matin / Yle

Nu har den traditionella julgranen anlänt till domkyrkotorget från Mellilä i Loimaa.

På onsdagseftermiddagen anlände den traditionella julgranen till domkyrkotorget vid Åbo domkyrka.

Årets gran väger 3400 kilogram och är 23 meter hög. Den uppfyller därmed ett av de viktigaste kraven som ställs på landets främsta gran, nämligen att den ska vara ska vara 20-25 meter hög.

Granen kommer från Mellilä i Loimaa, en knapp timme från Åbo. Granen fälldes på ”grandonatorerna” Jouko och Pirkko Tuomolas gård på onsdagsmorgonen.

I år anmälde ungefär 40 personer sitt intresse att donera sin gran till Åbo stad som julgran. Antalet var så stort att man inte hann besöka alla kandidater, och därför uppmuntrar staden villiga donatorer att anmäla nästa års potentiella julgran så tidigt som möjligt så att man hinner se på alla.

Årets gran kommer från Mellilä i Loimaa, en knapp timme från Åbo. - Spela upp på Arenan

Julöppning på lördag

Tusentals människor förväntas dyka upp på lördag för att se på när ljusen i granen tänds vid fyratiden. Granen lyser sedan på domkyrkotorget ändå fram till tjugondag Knut.

Under lördagen ordnas också stor julöppning på Salutorget med olika program, samt säsongens första julmarknad på Gamla stortorget. Julmarknaden pågår under fyra adventsveckoslut.

Traditionen med en upplyst julgran utanför Åbo domkyrka går tillbaka till år 1900. Julgranen har varit en regelbunden tradition sedan 1930-talet.

Två kvinnor står framför julgran.
Bildtext Julia Hedborg från Åland och Vilhelmina Hagström från Karleby studerar i Åbo.
Bild: Arash Matin

”Bidrar med julstämning”

De båda studerandena Julia Hedborg och Vilhelmina Hagström såg för första gången på när julgranen restes på domkyrkotorget.

– Den har en väldigt bra form och så bidrar den också med julkänsla. Granen påminner om bra saker och man blir glad när man ser den, säger Hedborg.

Också Hagström ger tummen upp till årets gran. Enligt henne bidrar granen till stadsgemenskapen då många åbobor går förbi och tittar på granen.

– Och så ser den också väldigt söt ut, skrattar Hagström.