Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbos största skattebetalare Lival lyser upp mode, mat och möbler i 50 länder

Uppdaterad 28.11.2022 10:20.
Ett showroom för mode.
Bildtext Lival gör beslysningslösningar för detaljhandeln. För en tid sedan fälldes ljuskällan in i taket, men under de senaste åren har det blivit populärt med skenor som flyttbara lampor sitter fast i.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Lival var den överlägset största betalaren av samfundskatt i Sibbo 2021. Företaget betalade 17,2 miljoner euro i skatt.

Stig Lival-Lindström tar emot i Livals gamla matsal på Klockarbackavägen 1 i Sibbo. Vi sätter oss vid ett stort bord och omkring oss hänger konstverk i olika form och storlek, bland dem en stor oljemålning av Borgåkonstnären Åke Hellman.

– Åke var en god vän till mig. Vi gick i Borgå lyceum tillsammans och jag har också suttit modell för honom när han målade min fars porträtt.

Den gamla personalmatsalen är nuförtiden ett rum för konst där Lival-Lindström och hans dotter Maria Lival-Juusela visar upp sina konstsamlingar. På väggarna hänger målningar av Chris af Enehielm, Kaj Stenvall och Kaj Stjernwall.

Stig Lival-Lindström
Bildtext Stig Lival-Lindström är verkställande direktör på Lival. Företagsnamnet är en förkortning av Lindströmin valaisimet och är numera också efternamn. Tavlan på väggen är målad av Åke Hellman.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Lival-Lindström är född 1937 och han har tagit över företaget efter sina föräldrar. Livals första fabrik byggdes 1945 i Sibbo. Då hette företaget Lindströms elektriska, sen blev det Lindströmin valaisimet och med tiden det korta namnet Lival som nu också fungerar som efternamn.

Nu levererar Lival skensystem och belysningsprodukter för mode, mat och möbler till 50 olika länder i världen och 98 procent av alla produkter går utomlands.

Har det alltid varit en självklarhet att ni finns och stannar i Sibbo?

– Nog är det så. Här har vi ju varit ända sen början. För min del är det en helt självklar sak. Sibbo är en fin kommun att verka i och vi är jättenöjda med samarbetet med kommunen.

Lival var den överlägset största samfundskattebetalaren i Sibbo år 2021. Företaget betalade 17,2 miljoner euro i skatt. Ingman Finance betalade näst mest samfundsskatt av Sibboföretagen, sammanlagt över 2,6 miljoner euro. Och K. Hartwall kom på tredje plats med en samfundsskatt på lite över en miljon.

Belysning i ett apotek.
Bildtext I galleriet vid Mårtensbyvägen i Sibbo finns exempel på hur Livals produkter används. Så här kan beslysningen se ut i ett apotek.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle
Lampor som lyser på möbler.
Bildtext Möbler kräver annorlunda ljussättning än mediciner.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Lival äger 10 hektar mark och 25 000 kvadratmeter anläggningar i Sibbo. Tillsammans med Prysmian äger Lival 60 hektar mark och 110 000 kvadratmeter anläggningar i Pickala i Sjundeå. Där görs skensystem för belysning.

– Vi slog nytt rekord i fabriken i Pickala i fjol, där producerades fem miljoner meter skenor för armatur, berättar Lival-Lindström.

Vi hoppar i Stig Lival-Lindströms bil och kör några hundra meter från kontoret på Klockarbackavägen över Mårtensbyvägen till området där fabriken och galleriet finns. De nyaste fastigheterna byggdes i början av 90-talet.

Vi slog nytt rekord i fabriken i Pickala i fjol, där producerades fem miljoner meter skenor för armatur

― Stig Lival-Lindström

I produktgalleriet finns tiotals avdelningar som visar lamporna i användning. Det finns en avdelning för möbler, ett område för mode och klädbutiker, belysning för apoteksprodukter, lampor i kontorslandskap och belysning i restauranger.

En del lampor är prisbelönta, andra väntar på att få visas upp på världens största mässa, Euroshop, som ordnas i Düsseldorf vårvintern 2023.

Det senaste priset fick Lival 2019 i Tyskland. Det var ett designpris för spotlighten Bingo.

– Där använde vi den senaste ledteknologin som sparar energi. Dessutom har lampan ingen bländning, berättar Lival-Lindström.

Ett foto på tre män i kostym.
Bildtext Lival fick statens exportpris i början av 1990-talet. Stig Lival-Lindström i mitten.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Företaget hade en omsättning på 160 miljoner euro 2021 och uppskattar att omsättningen för 2022 blir 200 miljoner euro. Fokus ligger på att spara energi.

– Nu när el, värme och vatten är dyrt är energisnåla ljuskällor viktiga.

Lival-Lindström berättar också att det inte bara är kunderna som vill spara energi. Företaget har själv minskat sina utsläpp med 35 procent på två år och målet är att uppnå koldioxidneutralitet inom de egna anläggningarna i Pickala och Sibbo 2025.

– Att spara energi i vår egen produktion har gått ganska lätt, men att hitta hållbara lösningar för klimatkompensation har varit svårt, säger Lival-Lindström.

Stig Lival-Lindström släcker alla lampor i galleriet. Det tar sina fem minuter, för det är många steg att gå till många brytare på olika ställen i den stora hallen.

Vad är det bästa med Lival?

– Det bästa är att jag varje dag kan komma hit och titta och försöka utveckla verksamheten till det bättre. Jag sätter nya mål, håller fokus på framtiden och förstärker businessen.

Lival från Sibbo lyser upp mode, mat och möbler i 50 länder i världen

7:14