Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unga jordbrukare låter sig inte nedslås av de dystra tiderna: ”Det här är världens bästa arbete”

Maatalousyrittäjä
Bildtext Mats Edström, dikoproducent i Purmo.
Bild: Anna Wikman / Yle

Det är exceptionellt svåra tider för bönderna och prognoserna är dystra. Men vi har träffat unga bönder som vill och vågar hoppas på framtiden, alla utmaningar till trots.

Jordbrukarnas problem är välkända vid det här laget. Det handlar (förenklat) om för låga producentpriser och för stora utgifter.

En färsk rapport från Naturresursinstitutet Luke visar att lönsamheten för jordbrukarna är sämre än den var i fjol.

Och bönderna minskar i antal.

- Jordbruken är på minskning. Men här i svenskspråkiga Österbotten är vi nog lite segare. Vi har bra förutsättningar och vi har bra mark, säger Fredrik Grannas, ombudsman på Österbottens Svenska Producentförbund.

Hur är det då ställt med återväxten?

- Det finns nog ungdomar som tar över, men på sikt behöver vi fler. Vi behöver fungerande skolor som ger en bra grund. Det är tufft inom jordbruket och som jordbrukare ska du vara en mångsysslare. Du ska vara företagare, ledare, biolog, kemist... säger Grannas.

Maatalousyrittäjä
Bildtext Fredrik Grannas.
Bild: Anna Wikman / Yle

”Måste vara kreativ”

Och just den här dagen har ett antal unga jordbrukare samlats i Purmo i Pedersöre för att visa att det trots allt finns, åtminstone en viss, framtidstro. De är alla en del av ÖSP:s ungdomsutskott.

En av dem är Josefin Norrback, ekologisk fårproducent från Närpes. Hon driver produktionen tillsammans med sin bror.

- Visst finns det utmaningar. Men åtminstone jag och min bror har framtidstro, trots att det är tuffa tider, säger Norrback.

Nuori maatalousyrittäjä
Bildtext Josefin Norrback.
Bild: Anna Wikman / Yle

Hon konstaterar att man måste vara kreativ och försöka hitta lösningar.

- Det finns till exempel biogas och så kan du satsa på lokala produkter. Fåret är ett mångsidigt djur, du kan förädla ull och skinn, de kan sköta om naturen, den biologiska mångfalden och så har du förstås köttet också. Så det finns väldigt många möjligheter med fåren.

”Världens bästa arbete”

Det är på Mats Edströms gård i Purmo vi befinner oss. Han är dikoproducent.

- Vi är nog många som vill jobba med det här. Det är världens bästa arbete. Det är ganska fint nu när det är påfruset och solen skiner. Men det som oroar många är ju om man ska kunna försörja sig på det, säger Edström.

Lehmiä navetassa
Bild: Anna Wikman / Yle

Vad måste hända för att man inte skulle behöva fundera på det hela tiden?

- Jag tror att vi måste konstatera att det behövs jordbrukare. Och kanske jobba för det.

Hur ska man jobba för det?

- Beslutsfattarna har stor makt. Men också handeln och slakterierna. Och de är nog medvetna om sitt ansvar. Det krävs att alla drar åt samma håll. Så jag efterlyser att vi jobbar för att få fler jordbrukare, säger Edström.

Lehmiä navetassa
Bild: Anna Wikman / Yle