Fem heta samtalsämnen inför längdsäsongen: Ryssland portat, skiddrottningen har abdikerat och nya världscupdistanser
Blir det fler spännande damtävlingar, hur ska längdskidåkningen utvecklas och hur är nivån i Finland bakom de tre stora stjärnorna? Yle Sporten benar ut några av vinterns stora skidfrågor.
På fredag drar en ny världscupsäsong igång och som brukligt är det i Ruka som de första stavtagen tas. Mycket är med andra ord som vanligt men samtidigt har det skett stora förändringar i skidspåren.
1. Nya världscupdistanser och fler får poäng
En förändring som vi kommer att se direkt i Ruka är att distanserna nu är lika långa för damer och herrar.
– Det kan bli snabba och stressiga tävlingar för tittarna men jag tror inte det påverkar åkarna så mycket. På damernas femmil kanske det kommer att göra störst skillnad. Femmilen för damer i Holmenkollen kan bli en thriller av dess like då de är ovana att åka den distansen.
– Damerna går sällan in i väggen på tremilen men på femmilen kan sista 20 kilometer göra stor skillnad. Jag hoppas att man inte börjar jämföra tider mellan damer och herrar då distanserna är lika långa. Det är inte bra, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.
Finlands chefstränare Teemu Pasanen är inne på samma linje som Strandvall. När det kommer till åkarnas träning har man inte lagt någon större vikt vid att distanserna förändras.
– Vi har inte gjort några justeringar i träningen, speciellt inte när vi kör de gamla distanserna i VM. Vi får se hur det blir i vinter. Herrarna har inte tävlat på 10 kilometer på väldigt länge förutom i stafett.
– På damsidan blir skiathlon längre och det kan påverka en aning. Kortare distanser för herrar gör att det kan bli högre fart i lopp och svårare att göra ryck i klassiskt, säger Pasanen.
Till den kommande världscupsäsongen har Fis också gjort om poängfördelningen. Tidigare fick de 30 bästa åkarna poäng i tävlingar – nu är det de 50 bästa. Det leder till en mindre skillnad i poängmängd mellan placeringar.
– Jag vet inte riktigt hur Fis tänker. Man vill ha så många åkare som möjligt på tävlingar men standarden i till exempel sprint kan bli sämre. Varje land måste ta med distansåkare som vill satsa på totala cupen och då lämnar en sprinter hemma.
– Konkurrensen i toppen blir lika hård som förr men bakom blir det inte lika tufft. Att 50 åkare får poäng kan leda till att alla som åker i mål på en minitour eller i en jaktstart får poäng. Då är frågan hur bra det faktiskt är, säger Strandvall.
2. Inga ryska åkare påverkade bredden och toppen
Förra säsongen slutade Aleksandr Bolsjunov tvåa i totala världscupen och på herrsidan hade Ryssland sex åkare bland de 20 bästa. På damsidan vann Natalija Neprjajeva totalen medan åkare som Julia Stupak och Tatiana Sorina gjorde en del starka resultat.
Den här säsongen får de inte tävla. Fis valde att inte släppa in åkare från Ryssland och Belarus i skidgemenskapen.
– Det är helt rätt att porta Ryssland men för grenen blir det ett fall i bredden och toppen blir smalare. En av världens bästa åkare får inte tävla och risken finns att det blir enformigt skandinaviskt med mycket Norge i täten, säger Strandvall.
3. Ingen Therese Johaug – vem tar över som skiddrottning?
I många säsonger har Therese Johaug varit den stora dominanten på damsidan. Nu är hon inte längre med och det tror Strandvall kommer att leda till en tuffare kamp om segrar.
– De åkare som fajtats om placeringarna bakom Johaug i distanslopp är betydligt jämnare. De kan ha haft bättre och sämre dagar medan Johaug ofta gick som ett ånglok eller fungerade som en schweizisk klocka.
– Jag tror att tätstriden kommer att stå mellan finska och svenska damer, och de kan utmanas av de tyska damerna. Jessie Diggins kan också slå sig in i fristilslopp, säger han.
Teemu Pasanen tror på en totalförändring i damernas tävlingar.
– Nu kan man inte slå fast före start vem som vinner. För grenen är det garanterat bra att fler nationer kan vinna lopp när det inte är så självklart på förhand, säger han.
4. Skidskytte vinner mark – är skidstall rätt väg att gå?
Skidskyttet är på stark frammarsch och det påverka längdskidåkningen. Vinterns VM i Slovenien tappade sitt största affischnamn då Anamarija Lampic lämnade skidåkningen till förmån för skidskytte.
– Fis har inte riktigt koll på sin egen gren, man har inte lyckats förnya sig. De nya reglerna tror jag inte gör grenen attraktivare. Skidskyttet är många steg före längdskidåkningen i utvecklingen.
– Framför allt i Mellaneuropa är skidskytte en mer attraktiv gren. Det finns mer pengar i den grenen och det tror jag i stor grad gör att åkare i Mellaneuropa byter, säger Strandvall.
Johannes Høsflot Klæbo har också talat om att man borde testa stall i stället för landslag i världscupen – ett liknande system som finns i långloppscupen.
– Det är en intressant tanke men man måste fundera över vad som är bästa lösningen. Vilka åkare från vilka länder skulle vara i samma stall och hur gör man med vallning? Det finns bra delar men också sådant som inte skulle fungera. Min åsikt är att vi fortsätter ett tag till med landslag, säger Pasanen.
5. Blek försäsong av två av Finlands stjärnor
Finland har i många år förlitat sig på framför allt Iivo Niskanen samt Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski i stora mästerskap. De står stadigt kvar på tronen denna vinter men bakom kan det komma uppstickare.
– Det finns många åkare som jag tycker har visat framfötterna under inledningen av säsongen, medan våra stora stjärnor inte gjort så lysande tävlingar. Kerttu Niskanen har imponerat mest av de här tre.
– Vi har ett gäng bakom som tagit ett kliv. Jag tänker på oskrivna kort som Olli Ahonen och Anni Alakoski. Även Jasmin Kähärä ska bli intressant att följa. Där har vi några starka framtidsnamn och så finns även Arsi Ruuskanen som blev U23-världsmästare förra säsongen, säger Strandvall.
I det finländska laget är man också hoppfulla inför den här vintern.
– Våra åkare har goda chanser att klara sig bra på alla distanser. Vi har tränat bra och utvecklat våra åkare. Vi har både rutinerade åkare och unga som har potential att klara sig bra, säger damlandslagets tränare Jussi Piirainen.
Sändningstider från Ruka, längdskidåkning:
Fredag
Kl. 10.55 Sprint, kval
Kl. 13.25 Sprint, finaler
Lördag
Kl. 11.55 10 km klassiskt, damer
Kl. 14.25 10 km klassiskt, herrar
Söndag
Kl. 12.55 20 km fristil, damer
Kl. 14.25 20 km fristil, herrar