Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polispådrag i Botby i Helsingfors – IS: Man död efter våldsdåd mitt på ljusa dan

Polisen fick ungefär klockan två en anmälan om ett våldsbrott på Sjöåkervägen vid Botby gårds småbåtshamn i Helsingfors, skriver Helsingforspolisen på Twitter.

Enligt tidningen Ilta-Sanomat har en man dött. Polisen har ännu inte bekräftat uppgiften eller gett mer information om vad som skett.

Flera polispatruller var på plats för att reda ut situationen. Polisen dirigerade också trafiken under eftermiddagen, men meddelade vid fyratiden att trafiken nu löper normalt.

Artikeln har uppdaterats 23.11.2022 kl. 16:45 med uppgiften om en avliden person samt att trafiken normaliserats vid platsen. Rubriken har ändrats med nya uppgifter.

Relaterat

Ny kulturlokal till Busholmen – klar 2024

Fastighetsrådgivningsbyrån Cobbleyard Real Estate har vunnit koncepttävlingen för utvecklandet av L3-magasinet på Busholmen.

Den nya ägaren förväntas designa och skapa mångsidiga utrymmen för kultur, fritid och samvaro i byggnaden.

Enligt Helsingfors stadsmiljönämnds beslut överlåts tomten med en hyresperiod på 50 år, med möjligheten att köpa tomten. Också lyftkranen som finns på tomten säljs.

Målet är att ta byggnaden i bruk då magasinet har sitt 100-årsjubileum år 2024, uppger Mattias Lindfors från Cobbleyard Real Estate på Helsingfors stads hemsida.

Källa: Helsingfors stad (på finska)

Det här är en bild som företaget Stadler skapat för att ge en uppfattning om hur tågen kommer att se ut.

Så här ser de nya lokaltågen ut – kostade 250 miljoner euro

VR köper 20 nya lokaltåg av det schweiziska företaget Stadler Rail, som nu har presenterat bilder på hur de nya tågen kommer att se ut. De splitternya tågen tas i bruk på våren 2026.

En grävmaskin har fallit i havet i Helsingfors

Intill Högholmen syns en grävskopa som sticker ut ur vattnet. En grävmaskin har glidit ner i havet intill bygget av Kronbroarna, uppger Helsingfors räddningstjänst.

Marken som grävmaskinen stod på gav vika och hela maskinen föll ner i Finska Viken. Olyckan ledde inte till några personskador.

Vid 19-tiden på måndagskvällen var räddningstjänsten och sjöbevakningen på plats för att se till så att olja från maskinen inte läcker ut i havet.

Helsingforspolisen förbereder sig för minst fyra demonstrationer på självständighetsdagen

Helsingforspolisen förväntar sig att minst fyra demonstrationer hålls i Helsingfors under självständighetsdagen nästa tisdag.

Den högerextremistiska nationalistiska rörelsen Suomi Herää börjar demonstrera på eftermiddagen, varefter den nationalistiska gruppen 612:s fackeltåg följer.

En motdemonstration ordnas liksom tidigare år av gruppen Helsingfors utan nazister. Polisen är förberedd inför demonstrationerna och vill se till att demonstranternas tåg inte drabbar samman.

Studenterna ordnar även i år sitt traditionella fackeltåg genom Helsingfors.

Helsingforspolisen startar nytt samarbete för att hejda gängkriminalitet

I oktober startade Helsingforspolisen en ny arbetsgrupp vars syfte är att utvecklar rutinerna för bland annat observationer, efterforskningar och utredningar kopplade till gatugäng.

– Det är inte lätt att bilda sig en situationsbild av ett snabbt växande fenomen, så vi förbättrade informationsutbytet mellan polisinrättningarna i Västra och Östra Nyland samt Centralkriminalpolisen, säger Helsingforspolisens chef Lasse Aapio i ett pressmeddelande.

Genom bland annat studiebesök samarbetar Helsingforspolisen också med polisen i de andra nordiska huvudstäderna och med Londonpolisen.

– I Finland är utvecklingen fortfarande i ett tidigt skede jämfört med andra länder, säger Aapio.

I Helsingfors observerades de första tecknen på gatugäng i maj 2021, då en våldscykel mellan två gäng började.

Brotten utreddes snabbt och effektivt, och läget lugnade sig. Men för att undvika att liknande situationer eskalerar så utvecklas nu samarbetet för att motverka gängkriminalitet.