Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Partierna i Västra Nylands välfärdsområde på kollisionskurs – SDP beskyller Samlingspartiet för valpolitiskt spel

En senior tar medicin.
Bildtext SDP och De Gröna går inte med på högre avgifter i hemvården i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt.
Bild: Silja Viitala

Redan innan välfärdsområdet har inlett sin verksamhet är de politiska partierna oense om avgifterna.

– Det är oroväckande att partierna i Västra Nylands välfärdsområde är på kollisionskurs i ett så här tidigt skede av välfärdsområdets existens.

Det säger SDP:s gruppordförande Maria Guzenina med anledning av budgetförslaget som Samlingspartiet, SFP, Centern och Rörelse Nu har kommit överens om.

De övriga partierna drog sig ur budgetförhandlingarna eftersom de inte kunde godkänna sparåtgärderna.

Det handlar bland annat om att hemvårdsavgifterna gradvis höjs i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt och att viss ersättning för närståendevården minskar i samma kommuner. Det här går SDP och De Gröna inte med på.

Också personer med funktionsnedsättningar får högre utgifter enligt budgetförslaget.

Hoppas samarbetet ska fungera

– Det är förvånande att SFP går med på Samlingspartiets åtstramningsprogram, som drabbar de mest utsatta i samhället, säger Maria Guzenina (SDP).

Hon hoppas att både SFP och Centern tänker om innan budgetförslaget ska godkännas i mitten av december.

Kansanedustaja Maria Guzenina, SDP.
Bildtext Maria Guzenina samlade 3651 röster i välfärdsområdesvalet i juni och fick flest röster av SDP:s kandidater i Västra Nyland.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

SFP:s Henrik Wickström tycker det är tråkigt att partierna inte kunde enas om en kompromiss och påpekar att vårdavgifterna i Raseborg, Ingå och Hangö de facto sänks enligt förslaget.

Wickström hoppas att samarbetet inom välfärdsområdet ska fungera trots allt eftersom politikerna framöver kommer att ställas inför betydligt större och svårare beslut.

– Vi har jättestora frågor på bordet, som till exempel bristen på vårdpersonal och vårdköerna, säger han.

”Köp inte nya möbler”

Wickstöm betonar också att det handlar om den ekonomiska helheten.

– Vi har ett underskott och ifall vi går och ökar underskottet allt för mycket kan det ha negativa effekter för annan service.

Regeringen har signalerat att mera pengar ska skjutas till välfärdsområdena. Både Wickström och Guzenina hoppas att det lättar på den svåra situationen.

Man utomhus en höstmorgon, solen skiner och träden är färggranna.
Bildtext SFP:s Henrik Wickström fick flest röster av alla kandidater i välfärdsområdesvalet i Västra Nyland. Han samlade 5865 röster och det var tredje mest i hela Finland.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Därför är det onödigt att fatta förhastade sparbeslut i det här skedet, konstaterar Guzenina.

SDP för i stället fram att välfärdsområdet skulle låta bli att investera i nya möbler och inventarier. Allt behöver inte vara nytt och skinande, utan de gamla inventarierna kan överföras till välfärdsområdet tillsammans med hyresavtalen, säger Guzenina.

Budgeten ska godkännas i december

Guzenina beskyller främst Samlingspartiet för att syssla med valpolitiskt spel. Överlag är det bekymmersamt att partierna är inne på kollisionskurs i ett så här tidigt skede av välfärdsområdets existens, fortsätter hon.

Budgetförslaget för nästa år ska behandlas på välfärdsområdets fullmäktigemöte i mitten av december. Maria Guzenina hoppas nu att bland annat SFP och Centern tänker om.

Henrik Wickström poängterar att det är viktigt att politikerna jobbar för hela välfärdsområdet:

– Som beslutsfattare i välfärdsområdet måste man se på hela området och på alla invånares bästa.

Diskussion om artikeln