Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboregionen satsar på eldrivna bussar – Pargas får sin första laddningsstation innan jul

En eldriven fölibuss inne i depå.
Bildtext Elbussarna i Åbo är importerade från Kina.
Bild: David Fagerudd / Yle

En ny depå för elbussar invigdes i Åbo på onsdagen. Den är den första depån i staden som helt och hållet specialiserar sig på underhållet av elbussar. Alla Fölis bussar kommer att vara eldrivna inom fem år.

Ännu ett steg har tagits mot Åbo stads målsättning att vara helt klimatneutral före år 2029. Fastän många av Åbos bussar redan är eldrivna så ger den nya depån bättre möjligheter att använda elbussar i allt större utsträckning.

Elbussarna går allra först till de linjer som är längst och har flest kunder.

I Pargas byggs för tillfället den första laddningsstationen för elbussar. Den kommer att stå färdig innan jul.

Åbo stads kollektivtrafikchef Sirpa Korte säger att framstegen inom branschen varit mycket stora. Hon önskar att till och med de som inte använder sig av kollektivtrafiken skulle pröva elbussarna för att se hur fina de är.

– Elbussarna har också den positiva sidan att de är nästan ljudlösa i jämförelse med de äldre dieseldrivna modellerna.

Alla elbussar vid Åboregionens kollektivtrafik Föli importeras från Kina av företaget Enerqo. Korte berättar att orsaken till att elbussar importeras från Kina och inte från exempelvis europeiska tillverkare är att Föli inte har några krav på ursprungsland i sina konkurrensutsättningar.

Sirpa Korte bredvid buss.
Bildtext Sirpa Korte tycker att elbussarnas bästa egenskap är deras ljudlöshet.
Bild: David Fagerudd / Yle

– Det är upp till operatörerna att bestämma varifrån de vill köpa in bussar. Våra krav rör sig mera kring vad tekniken ska vara. Då Kina har de billigaste priserna faller valet ofta på det, säger Korte.

Produktionen av elbussar går ändå framåt hela tiden i Europa och Korte hoppas att också europeiska elbussar blir allt vanligare.

Elbussdepån för Fölis elbussar. Snö på marken.
Bildtext Den nya depån ligger i Oriketo, strax utanför Åbo centrum.
Bild: David Fagerudd / Yle

En timmes mellanladdningar kommer att behövas

Från och med början av 2023 kommer det att finnas cirka 80 elbussar inom Fölis område. Detta ska göra kollektivtrafiken både renare och bekvämare säger Mikko Summala, försäljningschef vid Enerqo.

– För resenärerna kommer bussarna att vara tystare än de gamla. Utöver det är tekniken helt annorlunda. De här bussarna kräver cirka en halv megawattimme varje dag. Det är en hel del energi, säger Summala.

För att bussarna ska få den energi de behöver krävs också att det finns en tillräcklig infrastruktur för att stödja dem. Att ladda en elbuss är inte lika smidigt som att tanka.

– Det tar ungefär tre till fyra timmar att fullt ladda bussarna. Med det kan de köra mellan 300 och 400 kilometer. Fölis bussar kan köra upp till 600 kilometer på en dag och då måste de komma tillbaka till laddningsstationerna för en timme någon gång under dagen, säger Summala.

Mikko Summala tittar in i kamera.
Bildtext Enligt Mikko Summala behöver elbussarna en hel del energi varje dag.
Bild: David Fagerudd / Yle

Tidigare i år gjordes en kalkyl över driftkostnaderna mellan elbussar och dieselbussar. Då uppskattades elbussar vara 20 till 25 procent billigare i drift än dieselbussar. Nu har elpriserna ändå stigit.

– Mycket hänger på den typ av elkontrakt som operatörerna har. Några av operatörerna har börsel och det kan vara ett problem. Kostnaderna är nu mycket högre än vad vi tänkte för ett år sedan, säger Summala.

Summala uppskattar att alla Fölis bussar kommer att vara eldrivna inom fem år.

Laddningsstationer för elbussar.
Bildtext Så här ser laddningsstationerna för elbussar ut. Varje större skåp kan ha sex laddningsenheter kopplade till sig.
Bild: David Fagerudd / Yle

Diskussion om artikeln