Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbon Carina Nyholm tog kontakt med banken när räntorna började stiga – husbyggare påverkas när byggmaterial och lån blir dyrare

Tanken på att bygga ett eget hus började gro 2018, långt innan coronapandemin och kriget i Ukraina. De här två sakerna har ändå kommit att påverka projektet på olika sätt.

Carina Nyholm och Gustav Fagerstedts husbygge i Borgå kom att påverkas av stigande priser på byggmaterial, stigande räntor och försenade leveranstider. Än så länge ser ändå lånet ut att räcka till.

Under coronapandemin var det många som slog slag i saken och började bygga hus. Två av dem är Borgåborna Carina Nyholm och Gustav Fagerstedt.

Egentligen började de planera sitt första gemensamma hus redan innan pandemin. I dag, fyra år efter att tanken började gro, spenderar de största delen av fritiden på byggplatsen i idyllisk landsbygdsmiljö på Vessölandet.

En kvinna och en man står vid en blivande vedeldad spis på ett husbygge.
Bildtext Carina Nyholm och Gustav Fagerstedt står vid en stor investering i huset – en massiv vedeldad spis som är murad på plats. Den består av uppskattningsvis 300 kilogram tegelstenar. Förhoppningen är att den värmer bra i husets båda våningar.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Paret köpte ett huspaket, som i deras fall bara betydde ytterväggar. Grunden och allting på insidan fixar de själva, med hjälp av vänner och bekanta.

Det är fråga om ett småhus i två våningar med mansardtak och glasveranda. De hoppas kunna flytta in med sin katt i sommar.

Carina och Gustavs husbygge i Borgå kom att påverkas av stigande priser och räntor

9:54

Att deras bygge på den östnyländska landsbygden skulle påverkas av både en pandemi och ett krig visste de inte när de började. Men med facit på hand har världsläget lett till att både priset på byggmaterial och bolån har gått upp.

– En av husleverantörerna som vi tittade på i början gick också i konkurs under pandemin, säger Carina Nyholm.

Paret fick vänta på luft-vattenvärmepumpen i över ett halvår, och när ventilationsmaskinen ska levereras är ännu oklart.

Redo för realappar

Gustav Fagerstedt jobbar som elektriker och har märkt av prishöjningarna i sitt arbete. Det har gjort honom fundersam över hur det ska gå för husprojektet.

Än så länge har paret ändå en ganska bra ekonomisk situation och det ser ut som om lånet kommer att räcka till.

De skaffade en hel del material på förhand, innan priserna sköt i höjden, till exempel kranar, duschar och toalettstolar.

Det som huvudsakligen står på inköpslistan är ytmaterial för golv och väggar. Där kan paret tänka sig att titta efter realappar.

– Vi är inte ute efter den senaste designen och vi behöver inte det dyraste, förklarar Carina Nyholm.

Dyrare att ta lån

När Carina Nyholm och Gustav Fagerstedt i fjol tecknade sitt lån såg de till att skydda sitt lån med ett räntetak. Det är de nöjda över i dagens läge.

Efter flera år av låga räntor har det igen blivit dyrare att ta lån.

Totalräntan på ett bostadslån ligger nu på drygt tre procent. En hälsosam nivå, säger direktören Thomas Salomaa på Andelsbanken som beskriver de senaste årens räntor som exceptionellt låga.

En färggrann arbetsjacka hänger på en spik på ett bygge.
Bildtext Många har blivit vana med att räntan är nära noll. Nu när räntorna har stigit känns det i plånboken, speciellt för de som har större lån.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Salomaa upplever att östnylänningar överlag har det helt okej ekonomiskt. Positivt är att många i samband med pandemin började spara och placera sina pengar, och därför nu har en buffert att ta ifrån.

– Det som är utmanande är att det händer så mycket med övriga kostnader i samhället som gör det svårare för de enskilda kunderna, påpekar han.

Många tar kontakt med banken

Många i samhället har påverkats av de stigande priserna och räntorna. Det har lett till att antalet kunder som tar kontakt med banken för att diskutera sin ekonomiska situation har ökat.

Carina Nyholm är en av dem som har varit i kontakt.

– Jag blev lite orolig över om vi hade allt i skick med lånet. Men vi kan sova lugnt om natten.

En husbygge, täckt med snö. Lamporna lyser inne i huset.
Bildtext Parets hus är byggt på en tomt där det tidigare stod ett äldre hus i dåligt skick. Ett krav på det nya huset var att det skulle likna det gamla, därför fick huset en glasveranda.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Thomas Salomaa rekommenderar att man tar kontakt med sin bank om man är bekymrad över sin ekonomi.

– Banken diskuterar gärna möjligheter och lösningar, säger han.

Ute på Vessö fortsätter Carina Nyholm och Gustav Fagerstedt att jobba. Siktet för inflyttning är alltså ställt på sommaren, men det får ta den tid det tar, säger Gustav, som hellre gör allt klart än har lister som lyser med sin frånvaro några år efter inflyttning.

Han ser fram emot att få vila ett tag, sen när huset är klart. Carina Nyholm å sin sida ser fram emot att skaffa en katt till.

Diskussion om artikeln