Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Japan chockade ett slarvigt Tyskland – tyskarna protesterade mot bindelförbudet: ”Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara”

Uppdaterad 23.11.2022 18:06.
Skräll i VM – Japan vände och vann mot Tyskland - Spela upp på Arenan

Tyskarna såg aldrig ut att ha full kontroll i matchen där Japan vände och vann med 2–1. Än en gång en mardrömstart i ett VM för ”Die Mannschaft”.

Tysklands öppningsmatch i VM i Ryssland 2018: 0–2-förlust mot Mexiko. Öppningsmatch i VM i Qatar: smisk med 1–2 mot Japan.

Öppningsmatcher för de fyrfaldiga världsmästarna har inte varit trevliga historier för de tyska supportrarna.

Första halvleken såg lovande ut för tyskarna som blev bjudna på enorma chanser att ta ledningen, men saknandet av en klinisk anfallare var alldeles för tydligt. Den tyska huvudtränaren Hansi Flick hade inte tackat nej till en Miroslav Klose eller Jürgen Klinsmann på topp.

Tyskarna tog ändå ledningen då den japanska målvakten Shiuchi Gonda gjorde ett huvudlöst försök att desarmera David Raum i straffområdet – vilket slutade med att tysken fälldes med en sumobrottningslik tackling.

Ilkay Gündogan, till vardags i Manchester City var klinisk från straffpunkten och tyskarna gick till halvtid i en 1–0-ledning.

Tyska spelare firar.
Bildtext Gündogan som bekant straffsparkspecialist.
Bild: EPA-EFE

Två Bundesliga spelare vände på matchen

Med ungefär 20 minuter kvar att spela ville tyskarna stänga ner matchen och bytte in defensivare Leon Goretzka och tog ut målspottaren Thomas Müller.

Men tyskarna med en namnstark backlinje såg aldrig ut att ha full kontroll över de japanska kontringarna.

Med kvarten kvar av ordinarie tid satte Freiburg-spelaren Ritsu Doan in kvitteringen efter en returboll från den tyska målvakten Manuel Neuer.

Ritsu Doan gör mål mot Tyskland.
Bildtext Doan tog vara på returen.
Bild: EPA-EFE

Ett japanskt ledningsmål låg i luften varje minut efter kvitteringen, vilket även blev verklighet i den 83:e minuten.

Ko Itakura frigjorde Takuma Asano som lyckades lyfta bollen in i det tyska nättaket från liten vinkel.

Den tyska slutforceringen bet inte och ännu en chockvinst blev ett faktum i detta VM.

Tysk protest mot armbindelförbudet

– Vi är så stolta att de står upp mot Fifa. Fler nationer borde göra det, säger den tyska supportern O.J och visar upp sitt regnbågsfärgade armband till Aftonbladet.

På lagbilden stod det tyska landslaget och höll symboliskt händerna framför munnarna för att demonstrera mot förbudet att bära ”One Love”-armbindeln.

Det tyska fotbollslandslaget publicerade bilden på sitt Twitterkonto med texten:

”Med vår kaptensbindel ville vi vara ett exempel för värderingar som vi lever för i landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Göra vår röst hörd tillsammans med andra nationer. Det här handlar inte om ett politiskt budskap: mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara.

”Det borde vara självklart. Men det är det tyvärr inte fortfarande. Det är därför detta budskap är så viktigt för oss. Att förbjuda oss från BINDELN är som att tysta våra munnar. Vår hållning står fast”.

Tyska spelare håller för munnen.
Bildtext Det tyska landslaget protesterar.
Bild: Lehtikuva