Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska rymdorganisationen presenterade nya astronauter – brittiska John McFall blir världens första para-astronaut

Uppdaterad 23.11.2022 20:03.
ESA presenterar sina nya astronauter - Spela upp på Arenan

Den europeiska rymdorganisationen ESA presenterade fem nya yrkesastronauter, två kvinnor och tre män. ESA utnämnde också världens första para-astronaut: den brittiska paralympiern John McFall.

Den europeiska rymdorganisationen European Space Agency (ESA) avslöjade sina nyaste astronautrekryter på en presskonferens i Paris på onsdagen.

Det slutgiltiga valet landade på fem personer: Sophie Adenot från Frankrike, Pablo Álvarez Fernández från Spanien, Rosemary Coogan från Storbritannien, Raphaël Liégeois från Belgien och Marco Sieber från Schweiz.

Dessutom presenterades ett reservlag på elva personer där bland andra en svensk, Marcus Wandt, ingår.

ESA:s nya astronautrekryt Raphael Liegeois och Generaldirektören för Europeiska rymdorganisationen Josef Aschbacher.
Bildtext Nya astronautrekryten Raphaël Liégeois (t.v.) och ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher på onsdagens presskonferens.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Första astronautrekryteringen på över ett decennium

Över 22 000 personer hade skickat in en ansökan i rekryteringskampanjen, som tillkännagavs i februari i fjol och var den första på elva år.

Organisationen fick ansökningar från alla 25 medlemsländer och associerade medlemmar, även om de flesta kom från Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien.

Finalistkandidaterna har genomgått en intensiv urvalsprocess under det senaste året.

I astronautrekryteringen sökte ESA också specifikt personer som är kvalificerade för att vara astronauter, men som har en fysisk funktionsnedsättning som normalt skulle hindra dem från att väljas ut på grund av den hårdvara som används i rymden just nu.

Valet föll på John McFall, som enligt ESA kommer att bli världens första para-astronaut.

McFall är en brittisk paralympisk sprinter vars ben amputerades efter en motorcykelolycka när han var 19 år gammal.

Målet är att utreda vilka anpassningar som behöver göras i rymdstationer för astronauter med funktionsnedsättning ska kunna delta i framtida uppdrag.

Källor: ESA, AFP, Reuters.