Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegång mot misstänkta ryska agenter inleds i Stockholm – tidigare anställd vid Säpo: ”Kan vara det största spionärendet vi haft”

Uppdaterad 24.11.2022 11:33.
Thom Thavenius tittar in i kameran. Står vid en buss och en gång.
Bildtext Thom Thavenius tror att rättegången mot de två bröderna kan vara större än rättegångarna mot Wennerström och Bergling.
Bild: Lucas Dahlström

Under tio års tid misstänks två bröder ha sålt topphemlig information till den ryska underrättelsetjänsten GRU. På fredag inleds den uppmärksammade rättegången i Stockholm som väckt stort intresse i Sverige.

Åtalet är som hämtat ur en spionroman. Det två åtalade bröderna ska tillsammans och i samförstånd agerat för att lämna över hemliga uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten GRU under flera år.

Den ena brodern ska ha jobbat på Säkerhetspolisen (Säpo) och på den militära underrättelsetjänsten Must. Han misstänks ha skaffat fram dokument som hans yngre bror vidarebefordrat till GRU.

Ruotsin turvallisuuspoliisin nimikyltti.
Bildtext Mannen som arbetat för Säkerhetspolisen har haft tillgång till en fullständig personallista.
Bild: Lehtikuva

Enligt utredarna har man använt sig av så kallade fältbrevlådor, alltså avskilda platser där dokument och pengar kan byta ägare utan att de inblandade behöver träffas fysiskt. Bröderna ska enligt åtalet ha mottagit minst fyra miljoner kronor i utbyte mot dokument.

Båda bröderna nekar till anklagelserna.

Enligt Säkerhetspolisen har mannen som arbetat hos dem haft tillgång till en fullständig personallista. Det här är potentiellt farligt, säger Thom Thavenius, som tidigare arbetat som både analytiker på Säkerhetspolisen och som underrättelseofficer vid försvarsmakten i Sverige.

– Är det så att han haft tillgång till en fullständig personallista i svenska säkerhetstjänsten och delat den till främmande makt, i det här fallet med GRU som åklagaren pekar på, så är det ju tämligen allvarligt, säger Thavenius och fortsätter:

– Det underlättar för utländsk underrättelsetjänst att kunna kartlägga vem som jobbar där och vad den personen gör i värsta fall.

Skaderäckvidden potentiellt stor – kan innebära risk för liv och hälsa

Sverige har en historia av uppmärksammade spionfall. Under Kalla Kriget blev Stig Wennerström och Stig Bergling kända namn efter att de ertappats med att ha spionerat för Sovjetunionen.

Enligt Thom Thavenius är rättegången som inleds på torsdag i samma storleksordning, om inte större.

– Det kan också vara så att det här är det största spionärendet vi har haft i Sverige, säger han.

polisbil utanför stockholms tingsrätt
Bildtext Rättegången mot bröderna som misstänks för spioneri inleds på torsdag vid Stockholms tingsrätt.
Bild: SPA

Dagens Nyheter har skrivit att den äldre brodern arbetat på det topphemliga Kontoret för särskild inhämtning, som ansvarar för att rekrytera källor i andra länder. Stämmer det kan skadan vara stor, menar Thavenius.

– Har han haft inblick i svenskt kontraspionage och även i svensk utlandsunderrättelsetjänst så kan han rimligtvis också ha haft tillgång till andra länders information som har delats till Sverige. Det gör att skaderäckvidden går bort om svenska intressen och även drabba andra länder, säger Thavenius.

Thavenius menar att skillnaden mellan dagens kontraspionageverksamhet och den som bedrevs under Kalla kriget är att det internationella informationsutbytet mellan vänligt sinnade länder nu är betydligt större.

– Sverige och Finland samarbetar med varandra i de här frågorna, och vi samarbetar med andra länder nere i Europa och man delar information, för man jobbar ju mot samma motståndare, säger han.

Bastant ytterdörr till Skyddspolisens högkvarter i Helsingfors, med övervakningskamera utanför.
Bildtext Finska underrättelsetjänster samarbetar med svenska.
Bild: Silja Viitala / Yle

Därför är den potentiella skaderäckvidden betydligt större om en agent från främmande makt får tillgång till informationsflödet länderna emellan.

– Det kan innebära att kontraspionagearbete som hållit på i åratal, kanske i vissa fall tiotals år, skjuts tillbaka i tiden. Men det kan också innebära risk för liv och hälsa för vissa enskilda individer.

Ryskt par misstänks för olovlig underrättelseverksamhet – ”Vi ser en aktivitetsökning”

Samtidigt som den stora spionrättegången inleds riktas blickar mot det ryska paret som greps i en gryningsräd mot ett villaområde i Storstockholm i tisdags.

Paret i sextioårsåldern misstänks för att i tio års tid ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot både Sverige och främmande makt.

Polisens avspärrningsband, i bakgrunden ett stort vitt hus.
Bildtext Polisen i Sverige spärrade av huset där personerna som bedrivit misstänkt olovlig underrättelseverksamhet bodde.
Bild: Fredrik Sandberg / EPA

Att tillslaget skedde samma vecka som rättegången mot de två bröderna väcker frågor, men enligt Säkerhetspolisen har tillslaget inte koppling till något annat fall.

– Vi vet sedan Rysslands invasion av Ukraina att rysk underrättelseverksamhet i Europa har ökat. Vi ser en aktivitetsökning, och vi ser också i viss utsträckning ett ökat risktagande, vilket inte helt orimligt med tanke på det informations- och kunskapsbehov som Putinregimen rimligtvis har nu, säger Thom Thavenius.

Han säger att det kan vara flera orsaker till att tillslaget skedde just nu. Det är enligt honom en komplex avvägning att veta när man ska göra ett tillslag.

– Å ena sidan vill man driva en utredning och säkra bevis men också begränsa skada under den tid som utredningen pågår. Samtidigt försöker man lära känna de nätverk, kontakter och relationer som individerna sitter med och har, för det är viktig input i all kontraspionageverksamhet, säger Thom Thavenius.

Rättegången mot bröderna som misstänks för spioneri inleds på fredag vid Stockholms tingsrätt. Huvudförhandlingen bedöms pågå under cirka tio förhandlingsdagar.

Artikeln uppdaterad: Tidigare stod det att rättegången inleds på torsdag, men den har flyttats till fredag.