Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SFP:s representant i välfärdsområdets styrelse tror på tvåspråkig hälsocentral vid Åbolands sjukhus: ”Vi har ett ljusgrönt ljus”

bild på fasaden av åbolands sjukhus
Bildtext Åbolands sjukhus vid Kaskisgatan i Åbo var tidigare ett självständigt affärsverk men för några år sedan införlivades det i Åbo universitetscentralsjukhus. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Ombyggnaden av Åbolands sjukhus för social- och hälsovårdens behov nämns i beredningen av investeringsplanen för de kommande åren i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Åbolands sjukhus vid Kaskisgatan i Åbo ska byggas om för social- och hälsovårdens framtida behov, och det är en av de viktigaste investeringarna i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Ungefär så står det i den redogörelse av välfärdsområdets investeringsplan för åren 2024–2027 som välfärdsområdets styrelse tog del av på onsdagen. Styrelsen antecknade redogörelsen för kännedom, så inga egentliga beslut fattades ännu om investeringsplanen.

Niklas Guseff som är Svenska folkpartiets representant i välfärdsområdets styrelse säger ändå att formuleringen om Åbolands sjukhus tyder på att det finns en klar vilja att inrätta en tvåspråkig hälsocentral på platsen.

– För mig personligen värmer det jättemycket att se den raden i mötespappren. Vi har länge arbetat för att få till stånd en tvåspråkig hälsocentral vid den fastighet på Kaskisbacken där Åbolands sjukhus för tillfället verkar. Alla verkar vara överens om att det här är en bra lösning för Egentliga Finland.

– Jag tror att det här kan vara räddningen för att vi ska kunna garantera tvåspråkig service. Det gäller att vara realist: vi kommer aldrig att kunna ha tvåspråkig service på alla vårdcentraler i Egentliga Finland, och därför är det bra att koncentrera servicen till en central och garantera den svenskspråkiga servicen där.

Enligt Guseff är tanken att den kommande hälsocentralen vid Kaskisgatan får en koordinerande roll för den svenskspråkiga hälsovården i Egentliga Finlands välfärdsområde. Han intygar att det inte betyder att hälsovårdscentralerna i Pargas eller Kimitoön läggs ned.

Diskussionen om sjukhuset en långkörare i Åboland

Frågan om att inrätta en tvåspråkig hälsocentral vid det som i dag är Åbolands sjukhus har diskuterats i flera år, men det var länge oklart om det över huvud taget blir någon social- och hälsovårdsreform och hur reformen i så fall ser ut.

Till slut blev vårdreformen verklighet, och nu verkar välfärdsområdets styrelse vara positivt inställd till tanken på att bygga om Åbolands sjukhus till en hälsocentral.

Betyder det här alltså att planen till slut fått grönt ljus och att det faktiskt kommer att uppstå en tvåspråkig hälsocentral på Kaskisbacken i Åbo? Niklas Guseff är hoppfull men vågar inte jubla riktigt än.

– Jag skulle i alla fall säga att vi har ett ljusgrönt ljus för tillfället. Inga beslut fattades ännu av styrelsen, och slutligen är det välfärdsområdets fullmäktige som godkänner investeringsplanen på sitt möte i december, men just nu ser det lovande ut. Både det nuvarande sjukvårdsdistriktet och välfärdsområdets ledning och tjänstemän ser det här som en bra lösning, och det är jag glad över.

Den redogörelse av välfärdsområdets investeringsplan som välfärdsområdets styrelse tog del av på onsdagen innehöll inga exakta summor för investeringarna.