Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cannabissmugglingen i Jakobstad uppe i tingsrätten denna vecka – åklagaren yrkar på långa fängelsedomar

Från 2022
Uppdaterad 24.11.2022 05:49.
Tingsrätten i Karleby
Bild: Yle/Anette Forsström

Tio personer står åtalade för grovt narkotikabrott i den droghärva som uppdagades i Jakobstad i somras. Totalt handlar det om över 100 kilogram cannabis, marijuana och hasch, som smugglats in i landet.

Rättegången i drogsmugglingshärvan med huvudsäte i Jakobstad pågår hela veckan i Österbottens tingsrätt.

Polisen slog till mot gruppen den 11 juni och beslagtog drygt 100 kilo cannabis, både marijuana och hasch, samt 100 000 euro i kontanter.

Det största drogbeslaget gjordes i Jakobstad och 10 kilogram cannabis hittades i en bostad i Åbo.

Under onsdagen presenterade åklagarna tekniska bevis i fallet som bland annat rör de rutter som de misstänkta tagit när de hämtat drogerna och även deras kommunikation på den krypterade meddelandeplattformen Signal.

Två huvudmisstänkta Jakobstadsbor

Enligt åklagarna har drogerna förts in i landet från norra Sverige och åklagaren pekar ut två huvudmän, en 31-årig man och en 25-årig man, båda bosatta i Jakobstad.

25-åringen är svensk medborgare och han är enligt åklagaren den som planerat och organiserat smugglingen. 31-åringen beskrivs av åklagaren som hans närmaste man med ansvar för transport och leverans.

Drogerna kom till Jakobstad via norra Sverige och två män misstänks ha transporterat drogerna genom Sverige till gränstrakterna. Drogerna ska ha bytt händer i Pajala eller Muonio.

Vid första försöket att överlåta drogerna den 3 juni grep polisen svenskarna och därmed gick Jakobstadsbornas första försök att föra in drogerna i Finland om intet.

Drogerna böt händer i norra Sverige

Svenskarna hann gömma drogerna innan de greps och enligt åklagarna företog finländarna därför en ny resa den 7 juni och lyckades den gången föra in cannabisen i Finland.

Det handlade då om ett parti på 50 kilo hasch som fördes till en bostad på Otto Malmsgatan i Jakobstad.

Men 31-åringen ska redan tidigare under våren enligt åklagaren ha levererat stora partier marijuana till köpare i södra Finland.

När polisen väl slog till hade de redan haft ögonen på gruppen en längre tid, och det finns omfattande video- och bildbevis, bland annat på när droger bytt händer.

Det tyder på att drogsmugglingen i Jakobstad kan vara en del av ett betydligt större nätverk som polisen haft spaning på.

Tre unga Jakobstadsbor i rättsalen

Både de misstänkta huvudmännen och de två svenskarna deltog i rättegången via videolänk.

I rättssalen fanns tre unga Jakobstadsbor på plats, en 26-årig man, en 22-årig man och en 23-årig kvinna. De står alla åtalade för grovt narkotikabrott och frågan är hur omfattande deras medverkan är.

Klart är att när polisen slog till i Jakobstad och Åbo den 11 juni hittades 10 kilogram cannabis i den 23-åriga kvinnans studiebostad i Åbo.

Hon misstänks också ha satt huvudmännen i kontakt med en köpare i Åbo. Kvinnans juridiska ombud säger att kvinnan ville dra sig ur droghärvan, men inte kunde. Hon fick vetskap om drogleveransen till sin bostad bara en timme innan den skedde.

Kvinnan har suttit häktad lika länge som huvudmännen, sedan den 11 juni i somras. Kvinnan hoppades att hon skulle friges på onsdagen, men så blev inte fallet.

Kvinnans juridiska ombud anser att åklagarna är väl försiktiga, speciellt som kvinnan bara misstänks ha fått 500 euro för att ha förvarat drogerna i sin lägenhet.

26-åring misstänks säkrat drogtransporter

Den 26-åriga mannen från Jakobstad misstänks ha kört en bil till norra Finland. För att säkra transporten av haschet till Jakobstad körde 26-åringen en bit framför 31-åringen och informerade honom om eventuella hinder, såsom poliser.

26-åringen misstänks för att olagligen och i spridningssyfte haft ungefär ett kilogram hasch i sin ägo och sålt ungefär 290 gram av haschen. Han hade också en mindre mängd marijuana i sin bostad.

26-åringens ombud bestrider delaktighet och menar att mannen endast följt med för att köpa snus på svenska sidan.

Den 22-åringa Jakobstadsbon misstänks ha burit kassar med droger från den 25-åriga huvudmisstänktas bostad till sin paketbil.

22-åringens juridiska ombud menar att den unga mannen inte visste att det handlade om droger, utan hjälpte sin granne att flytta möbler.

Det var när paketbilen lastades som polisen slog till.

I paketbilen fanns över 57 kilo cannabis och åklagarna å sin sida anser att syftet var att föra narkotikan till något annat förvaringsställe.

Förutom de som misstänks ha del i drogsmugglingen står ytterligare tre personer åtalade, två i Helsingforstrakten och en i Åbo. De misstänks ha köpt insmugglad cannabis av 31-åringen.

Åklagaren yrkar på fängelse för alla

Alla misstänkta står åtalade för grovt narkotikabrott. Åklagaren yrkar på 7-åriga fängelsestraff för huvudmännen.

De två svenska knarkkurirerna riskerar 5 års fängelse.

För den 23-åriga kvinnans del yrkar åklagaren på ett fängelsestraff på 3 år och 6 månader.

26-åringen riskerar fängelse i 4 år och 22-åringen fängelse i 4 år och 3 månader.

Rättegången fortsätter hela veckan. På fredag hålls slutpläderingarna.