Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors stadsfullmäktige godkände budgeten för 2023 – "Det viktigaste är en vettig skattelinje"

Helsingfors borgmästarkår och Markus Rantala från SFP står på rad framför en blå skärm.
Bildtext Stadens borgmästarkår presenterade budgetförslaget tidigare i höst.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Det tog minuter, inte timmar när Helsingforsfullmäktige onsdag kväll klubbade igenom budgeten för år 2023.

Det var något som samlingspartiets Harry Bogomoloff hade förutspått när Svenska Yle talade med honom före mötet.

– Vi borde komma lätt undan i kväll, det råder så stor samstämmighet om förslaget.

Och så gick det. Förvisso hade fullmäktige diskuterat budgeten i nästan fem timmar innan ärendet bordlades under fullmäktiges förra möte veckan innan. Kvar var bara omröstning om förslag och motförslag.

Men undan gick det också för att budgeten redan före den presenterades för allmänheten hade större delen av fullmäktige bakom sig.

Bra att kunna kompromissa under svåra tider

Ledamöter som Svenska Yle talade med var nöjda över att man kunnat enas om en kompromiss.

Bogomoloff tycker att budgetförslaget tog det rådande läget i beaktande.

– Det viktigaste är att det inte blir skattehöjningar utan att vi har en vettig skattelinje. När människor brottas med problem med sin ekonomi ska vi inte spä på problemen ytterligare.

Det kommunala skatteöret kunde varken Helsingfors eller någon annan kommun ändra på i år eftersom det på grund av social- och hälsovårdsreformen bestämts i lag.

Däremot valde Helsingfors att hålla kvar fastighetsskatten på lägsta möjliga nivå.

Samtidigt investerar staden i infrastruktur och satsar på utveckling av tjänster.

Lån gör det möjligt att investera

Det här finansieras med ökad låntagning. Helsingfors lånebestånd kommer enligt ekonomiplanen att öka med sammanlagt 449 miljoner euro under perioden 2022-2025.

Fullmäktigeledamot Ville Jalovaara (SDP) anser att Helsingfors ekonomi trots den ökande skuldsättningen är på säker grund.

– Helsingfors situation är bra jämfört med många andra städers. Vi har råd att göra de här investeringarna för framtiden, säger han.

Också Jalovaara är nöjd att partierna nästan mangrant kunnat arbeta fram en kompromiss. Sannfinländarna var de enda som inte var överens och ville skicka budgeten tillbaka till planering, först i stadsstyrelsen och nu i fullmäktige. De förslagen vann inte gehör.

Smidigt på demokratins bekostnad?

Det är andra året i rad som Helsingfors budget förbereds bakom lykta dörrar, ett förfarande som borgmästare Juhana Vartiainen införde. Det kanske leder till ett smidigare förlopp i fullmäktige, men har också kritiserats för att minska öppenheten i beslutsprocessen.

Tidigare kom borgmästaren med ett förslag som presenterades för de övriga partierna samtidigt som för allmänheten. Då fick väljarna en bättre insyn i hur partierna och politikerna resonerade i olika frågor gällande budgeten eftersom diskussion och bearbetning skedde inför öppen ridå.

Ett sammandrag av budgeten för år 2023 finns också på svenska.

Diskussion om artikeln