Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun vill förbättra kontakten med ortens näringsliv – bjuder upp till diskussion med ”Fika med Erika”

Från 2022
Uppdaterad 25.11.2022 11:16.
bulle
Bildtext Arkivbild. Kommunen bjuder på diskussion och fika då man träffar företagare på ön.

Kommunens roll förändras vid årsskiftet, och vid Kimitoöns kommun anser man att det är viktigt att föra en utvecklande dialog. Därför satsar man nu på att åka runt till flertalet företagare på ön för att diskutera och bjuda på kaffe.

– Vi hade bra diskussioner och frågar ni mig så var det ett mycket lyckat tillfälle. Vi presenterade företaget och vilka projekt vi nu har på gång och diskuterade också hur kommunen och företagen bättre kan samarbeta och diskutera i framtiden, säger Mikael Eggert som är verksam inom byggföretaget TeijoLog på Kimitoön.

Ung glad och nöjd företagare i röd mössa och svart jacka.
Bildtext TeijoLogs nuvarande vd Mikael Eggert är nöjd att kommunen är intresserade av kommunens företagare och vill föra dialog.
Bild: Jesper Alm / Yle

Byggbranschen är en viktig aktör inom kommunens näringsliv och branschen har vuxit kraftigt under de senaste åren. Tittar man exempelvis på fjolårets listor över vilka företag som betalade samfundsskatter på Kimitoön finns det många bygg- och VVS-företag på listan.

– Tillväxten och intresset att bygga beror nog mycket på geografin och den vackra skärgårdsmiljö som en stor del av Kimitoön består av, säger Eggert. Vi kan ibland bli hemmablinda eftersom många av dem som nu de senaste åren har byggt och satsat på ön härstammar från andra städer eller länder.

Kommunens roll är i förändring

Vid årsskiftet förändras kommunernas roll på många sätt och kommunerna måste aktivera sig på olika plan. Då kostymen krymper krävs det samarbete på olika plan för att få saker och ting gjorda.

Därför ville kommunens utvecklingsteam öppna upp för en friare diskussion med företagare och kläckte idén att istället för att företagarna kommer till kommunen så väljer kommunen att komma till företagarna.

Ung kvinnlig kommundirektör.
Bildtext Kommundirektör Erika Strandberg ser att en aktiv dialog skapar ett äkta företroende som behövs då problem uppstår eller svåra frågor ska lösas.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det här är ett nytt koncept och vi kommer att besöka fyra eller fem företag i nyckelbranscher här nu under det kommande året, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg. Hela grejen med kontakten till företagen är ändå bredare än så och vi hoppas att vi hittar olika sätt att diskutera eftersom våra företag också är väldigt olika.

Strandberg nöjd med det första mötet

– Det var ett givande möte som gav idéer som vi kan utveckla för framtiden, säger Strandberg. Vi måste hitta olika sätt att diskutera på för att kunna skapa tillväxt för vårt näringsliv och vår kommun.

Strandberg tror starkt på att kommunerna i framtiden måste se sig mer som en samarbetspartner än den paraplyorganisation man kanske tidigare har varit.

– Det är jätteviktigt och vi borde hela tiden föra en aktiv dialog för att skapa ett äkta förtroende, eftersom vi då lättare kan lösa svårare frågor tillsammans, säger Strandberg. Nu ville vi helt enkelt möta företagare runt ett och samma bord och istället för att bjuda dem till kommunen så valde vi att vi istället åker till dem.

Byggprojekt som slutförs.
Bildtext TeijoLog bygger stora och små stugor som levereras hela till beställaren. De här två ska snart flyttas till andra sidan av ön vilket är ett projekt i sig.
Bild: Jesper Alm / Yle

Eggert välkomnar kommunens initiativ och det är roligt att kommunen gärna träffar sina företagare.

– Vi föreslog redan att vi ska fortsätta diskutera, kanske tillsammans med större grupp företagare nästa gång, säger Eggert. Det är viktigt att vi för en dialog med kommunen och att de kan berätta om vad som är på gång inom planeringen eller andra områden som påverkar vår verksamhet.

Kimitoöns kommun får dessutom ett bra betyg för sin företagarvänlighet.

– Jag har bara bra erfarenheter av kommunens tjänstemän och vi har fått mycket hjälp i exempelvis lov- och planeringsfrågor, säger Eggert. Det är fint att kommunen vill utveckla det goda samarbetet.

Stockhus som ska färdigställas i Kimitoön.
Bildtext Byggbranschen har haft ett stort uppsving de senaste åren och speciellt har intresset att bygga stugor vuxit på Kimitoön och andra orter.
Bild: Jesper Alm / Yle

Kommundirektör Erika Strandberg vill skapa en aktiv dialog genom "Fika med Erika"

4:04

Diskussion om artikeln