Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akilles satsar på ett damlag i bandyligan igen: “Vi ska ha roligt och njuta av spelet”

Linda Rintala vid ett mål
Bildtext Linda Rintala är damlagets målvakt.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det nya laget inleder säsongen med en cupmatch mot HIFK i Borgå på fredag.

De senaste åren har Akilles bandydamer tvingats träna med pojkar eller spela i andra klubblag. Den ökenvandringen är nu över.

Damlaget ska spela i bandyligan och de första riktiga matcherna spelas nu på veckoslutet, då den finska cupen avgörs i Borgå.

Målvakten Linda Rintala blickar ut över det nyspolade gråvita isfältet på bollplanen i Borgå. Här har damlaget ännu inte haft möjlighet att träna, istället har de övat i ishallen.

– I början känns nog planen stor och man tänker att, oj nej, hur ska jag kunna kasta bollen så där långt. Sen kommer man med i spelet och fokuserar bara på sitt eget spel, säger hon.

Som målvakt tycker hon om att ge högljudda direktiv åt sina backar.

– Jag skriker väldigt ofta åt backarna, för målvaktens uppgift är att berätta var motståndarna finns. Målvakten har bättre koll på det, säger Linda Rintala.

Linda Rintala
Bildtext – På fredag får vi visa allt vad vi har lärt oss under sommarträningarna och i ishallen, säger Linda Rintala.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Lagom till föreningens 120-årsjubileum får nu bandystaden Borgå efter en paus på några år heja också på ett damlag i ligan.

– I Borgå är det många flickor som spelar bandy, så det är lite lättare här än på annat håll att få ihop ett lag. Nu var det ganska många som ville få till stånd det här laget, säger hon.

Förutom Borgåbor är det spelare från rätt många andra orter som nu drar på sig Akilleströjan. De tränas av Mats Kronvall, som tidigare har tränat juniorlag i klubben.

– Det ser ytterst positivt ut, vi har tillräckligt med spelare för en lång säsong. Laget är en bra blandning av rutinerade och unga spelare, säger han.

Inför säsongstarten kommer hans sista ord i omklädningsrummet att vara:

– Ni ska ha roligt på planen, kom ihåg vad vi har gått igenom, men ha roligt och njut av spelet. Det brukar gå bäst då, säger Mats Kronvall.

Vilda bandyanhängare hejar.
Bildtext Trömpperit i farten under finalen 2017.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Mats Kronvall hoppas på att Borgåpubliken ställer upp för damlaget lika fint som den gör för herrlaget. Det förväntar sig också Linda Rintala.

– Hejarklacken Trömpperit tror jag nog dyker upp på fredag, säger hon.

Under veckslutet spelar Akilles damer åtminstone tre matcher i den finska cupen. Finalen avgörs på söndag.

Ligaspelet sätter igång den 11 december, då står HIFK för motståndet i Borgå.

Diskussion om artikeln