Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vart tionde Black Friday-erbjudande är falskt – nya regler ska få bukt med fejkade rabatter

Gula skyltar med texten Black Week i ett skyltfönster.
Bildtext Hintaopas undersökning visar att över 70 procent av konsumenterna ställer sig skeptiska till Black Friday-priser.
Bild: Johanna Manu / Yle

Snart måste affärerna uppge det lägsta priset som en produkt sålts för under den senaste månaden. Genom nya regler hoppas man kunna motverka fejkreor.

Shoppinghelgen Black Friday och motsvarande reor har visat sig krylla av så kallade fejkade rabatter. De går ut på att affärerna höjer priset på sina produkter strax före rean för att sedan sänka dem igen och därmed kunna marknadsföra större rabatter.

Ett rabatterat pris kan då i verkligheten vara produktens normalpris.

Sådan vilseledande marknadsföring försöker man nu komma åt genom lagstiftning: från och med början av nästa år måste affärerna uppge det lägsta priset som produkten sålts för under de senaste 30 dagarna.

– Målet är öka transparensen gällande prissättning och hjälpa konsumenten att gestalta om det handlar om verklig rabatt, säger Mika Hakamäki, ledande sakkunnig vid Kon­kur­rens- och kon­su­ment­ver­ket (KKV) till Yle Uutiset.

”Butikerna marknadsför större rabatter än de egentligen erbjuder”

Fejkade rabatter förekommer, också om vilseledande marknadsföring är förbjuden.

Upp till 11 procent av alla Black Friday-erbjudanden är falska, det visar en prisgranskning av inhemska tjänsten Hintaopas, som gått igenom butikers erbjudanden inför Black Friday-shoppinghelgen.

Hintaopas jämförde prisskillnaderna mellan början av oktober och tisdagen denna vecka, då majoriteten av Black Week-reorna var i full gång.

– 11 procent av produkterna var sådana där priset höjts före början av Black Week och sedan sänkts igen då reaveckan inleddes. Det här innebär att butikerna vill marknadsföra större rabatter än de egentligen erbjuder, konstaterar landschefen för Hintaopas, Liisa Matinvesi-Bassett.

Mest fejkade rabatter fanns i produktkategorin verktyg, där fifflande med priser förekom i över en femtedel av produkterna. Näst mest fejkrea fans bland skor där vilseledande rabatter förekom bland 15 procent av produkterna, följt av klockor, datorskärmar, tangentbord och datormöss.

Fjolårets Black Friday sänkte priserna med 5 procent

Enligt Hintaopas enkät förväntar sig konsumenterna i medeltal rabatter på 25 procent, men exempelvis i fjol sänkte Black Friday-jippot priserna i snitt med bara fem procent.

Prisjämförelsen visar att Black Friday nog kan tjäna den prismedvetna. Liisa Matinvesi-Bassett menar att det förekommer bra erbjudanden särskilt bland elektronikprodukter.

För den vanliga konsumenten är det emellertid svårt att avgöra om en rabatt är fejkad, om man själv inte aktivt följer med priserna. Att identifiera fejkade rabatter är svårt till och med för myndigheterna.

– Den näringsidkare som avsiktigt vill hålla på med vilseledande marknadsföring brukar ofta se till att också myndigheterna har svårt att upptäcka fusket, säger Mika Hakamäki vid KKV.

Han tror inte att lagändringen som ska få bukt med fejkade reor kommer åt precis alla fejkade rabatter, men säger att de blir lättare att identifiera både för konsumenter och för myndigheter.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets nyhet ”Black Friday on täynnä valealennuksia, mutta pian alekikkailu muuttuu paljon vaikeammaksi”, skriven av Kaisa Uusitalo och översatt av Mikaela Remes.