Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wilma Grönqvist är Finlands lucia 2022

Uppdaterad 24.11.2022 14:25.
– Det stod stilla i några sekunder, och så tänkte jag ”vaaah?”, säger Wilma Grönqvist som nyligen fått veta att hon blivit vald till årets lucia. - Spela upp på Arenan

I år är det Wilma Grönqvist från Karis som får bära luciakronan och skrida ner för Domkyrkans trappor i Helsingfors.

”Jag är superglad och tacksam, och lite chockad. Det här kom som en bra start på morgonen!”, säger årets nybakade lucia när Folkhälsan ringer upp henne.

Wilma Grönqvist är 22 år gammal och studerar till sjukskötare. Hon kommer från Karis i Raseborg, men är numera bosatt i Helsingfors.

För Grönqvist har luciatraditionen varit betydelsefull sedan barnsben. Hennes mormor var Finlands lucia år 1958 och tillsammans med sin mamma har Grönqvist lussat på ålderdomshem i flera år.

Se video från Yles arkiv på Wilma Grönqvist mormor Barbro Ahlroth som Finlands lucia 1958:

Själv beskriver Grönqvist sig som ett spralligt, roligt energiknippe som är bra på att få andra på gott humör. På fritiden tycker hon bland annat om att dansa, sjunga och spela innebandy.

Enligt Wilma Grönqvist är lucias viktigaste uppgift att sprida ljus och glädje i vintermörkret.

”Allra mest väntar jag på att faktiskt få börja lussa för alla människor och sprida ljus med Luciakören.”

Något av en influencer under kampanjtiden

Grönqvist riktar också många varma ord till sina medkandidater och säger att det varit roligt att driva kampanj tillsammans.

”Vi har hållit kontakt och stöttat varandra, jag är så glad och tacksam över att ha fått driva kampanj tillsammans med just de nio andra. Det har känts bra och tryggt, även om det har varit en väldigt spännande tid”, säger hon till Folkhälsan.

För Grönqvist inleddes kampanjtiden i intensiva former med praktikperiod vid sidan om.

”Sedan blev man van, och något av en influencer då man försökte få folk att rösta för att bidra till luciainsamlingen. Det var roligt att se hur de andra gjorde, alla gjorde kampanj på sitt sätt, det var ljuvligt att se.”

Se video där Grönqvist presenterar sig närmare:

Luciakandidat 7: Wilma Grönqvist - Spela upp på Arenan

Fira luciadagen med Svenska Yle!

Luciamorgonen firar vi den 13 december med sändningar i Yle Fem, Yle Vega och på Yle Arenan. Finlands lucia kröns i Helsingfors domkyrka klockan 17 och också det direktsänder vi i Yle Fem och på Yle Arenan.

Årets luciajury bestod av Hufvudstadsbladets redaktionschef Gunilla Celvin, Finlands lucia 2015 Sonja Lehto och programledaren Janne Grönroos.

Läs mera om Finlands lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.