Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Att vara kär i en kompis - hur tar man sig ur vänskapszonen?

Man och kvinna i liknande stickade tröjor kramar om varandra och ler
Bild: DEAN DROBOT

De starkaste kärleksrelationerna står på en grund av vänskap. Att din kärlekspartner också är din vän är en fördel. Därför är det inte så dumt om man råkar bli kär i någon som redan är en god vän.

Men tänk om kärleken inte är besvarad? Åtminstone inte på ”det sättet”?

På engelska finns ett utryck för fenomenet, ”the friend zone”. En person du är kär i placerar dig i en slags vänskapszon och vill gärna att ni fortsätter umgås, men utan några romantiska syften.

Marianne skrev så här till Relationspodden:

Kunde ni ta upp fenomenet att bli friendzonad av någon man är förälskad i? Hur hanterar man det? Borde man avsluta relationen eller kan man fortsätta i hopp om att hen ska ändra sig med tiden? Ibland kan ju vänskap övergå i kärlek. Eller finns risken att man blir utnyttjad och duger som sällskap tills någon bättre dyker upp?

― Marianne

Ja, hur ska man egentligen resonera? Ska man fortsätta hoppas eller är det skonsammast för en själv att dra sig undan? Det är ingen lätt fråga.

Har du hamnat i vänskapszonen?

Har du varit kär i en kompis? Vad hände? Erkände du att du hade mer än vänskapliga känslor? Vad hände med er relation då?

Kan det hända att vänskapen förstörs ifall den ena medger att hen är kär? Kan det vara obekvämt att försöka fortsätta vara vänner om känslorna inte är ömsesidiga?

Finns risken att man blir utnyttjad? Att kompisen låter dig hänga med i svängen lite grann som reserv?

Eller har du varit med om att en vänskapsrelation utvecklades till romantisk kärlek med tiden? Hur kom ni fram till att ni skulle ta det steget?

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden. Ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publicerad i redigerad form här på svenska.yle.fi. Det här avsnittet spelar vi in 1.12.2022.

Har du hamnat i vänskapszonen? Vad hände?