Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Länsi-Uusimaa: Upplevelsegruvan Tytyri hotas av stängning

Champagneutrymmet i Tytyri gruva är utmärkt med en skylt vid ingången.
Bildtext Upplevelsegruvan Tytyri i Lojo hotas av stängning. (Arkivbild)

Upplevelsegruvan Tytyri i Lojo hotas nu av stängning. Stadsstyrelsen har förkastat utvecklingsplanen för upplevelsegruvan Tytyri samtidigt som det har uppdagats problem som har med säkerheten i gruvan att göra.

Tidningen Länsi-Uusimaa (bakom betalmur) skriver att framtiden för upplevelsegruvan Tytyri är väldigt oviss. Stadsstyrelsen i Lojo beslöt på måndagen (21.11) att det inte finns förutsättningar att reservera pengar i stadens budget för år 2023 för att utvidga verksamheten i gruvan.

Styrelsen beslutade vidare att gruvmuseets verksamhet fortsätter år 2023. I museet kommer också att finnas utställningar som härör sig till festligheterna kring Lojos 700-årsjubileum.

Upplevelsegruvan i Lojo har gått på minus i åratal. I år gör upplevelsegruvan förlust för en summa som motsvarar 2,50 euro per Lojobo.

Utvecklingsplanen på 1,39 miljoner euro innefattar investeringar och byggandet av infrastruktur i vetenskaps- och kulturgruvan. För år 2023 skulle investeringarna kräva 735 000 euro. Dessutom behövs 120 000 euro för driftskostnader, bland annat marknadsföring och personalkostnader.

Turistchefen Jannika Joutsenniemi säger till tidningen att hon inte är besviken över politikernas beslut.

”Det viktigaste var att få ett beslut. Jag har tillsammans med mitt team använt all min kunskap och erfarenhet för det här. Jag har berättat hur det lönar sig att utveckla det här stället för gruvan har en massa potential”.

Brister i säkerheten

Den räddningsövning som ordnades senaste fredag (18.11) i samarbete med Västra Nylands räddningsverk visade vissa brister i säkerheten i gruvan. Det finns brister i belysningen och i kommunikationssystemen i gruvan. De här problemen kan påverka verksamheten nästa år.

”Hur allvarliga bristerna är klarnar då vi får räddningsverkets rapport”, säger Joutsenniemi.

Att åtgärda bristerna i säkerheten kostar givetvis också pengar. Det är förstås frågan om saker som måste åtgärdas om verksamheten i gruvan ska kunna fortsätta. Om stadsstyrelsen inte beviljar pengar är det möjligt att verksamheten i Tytyrigruvan tar slut redan före jubileumsåret 2023.

Stadsstyrelsens ordförande Pekka Luoma (saml) säger att gruvans utvecklingsplan är välgjord, men orealistisk.

”Det finns inga pengar i budgeten för nästa år och vi kan inte börja bygga utgående från den här planen”, säger Luoma till Länsi-Uusimaa.

Han ser det som reell en möjlighet att gruvan stängs med omedelbar verkan. Å andra sidan är staden kanske inte särskilt intresserad att investera i säkerheten eftersom gruvans framtid är högst oviss.

”Ett sannolikt alternativ är att gruvan stängs, åtminstone för en tid framöver. Vi ser senare om det finns förutsättningar för en fortsättning”.

Luoma konstaterar att gruvverksamheten kan presenteras under jubileumsåret oberoende om upplevelsegruvan är öppen eller inte.