Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kamerun-födda Breel Embolo matchhjälte för Schweiz som med felfri försvarsinsats slog Kamerun med 1–0

Breel Embolo gör 1-0 till Schweiz. - Spela upp på Arenan

Svårtippade grupp G inleddes i fotbolls-VM med matchen Schweiz–Kamerun. Matchen blev precis så målsnål och försiktig som det tippats, och Breel Embolos fullträff räddade till slut tre poäng till Schweiz.

Matchen inleddes försiktigt av båda lagen. Framför allt Kamerun spelade passivt från start, och lät Schweiz ha en stor del av bollinnehavet. Till klara målchanser kom ändå inte schweizarna i matchstarten.

Mot slutet av öppningshalvan tog Kamerun övertaget. Schweiz har ändå ett imponerande försvar som inte hade problem att stoppa Kameruns anfall. Också Kameruns stora anfallsstjärna Eric Maxim Choupo-Moting från Bayern München eliminerades effektivt.

Första halvleken bjöd endast på en bra målchans för Kamerun, medan Schweiz inte fick iväg ett enda skott mot Kameruns mål.

Embolo slog till mot sitt gamla hemland

Efter den sömniga första halvleken inleddes den andra med ett schweiziskt ledningsmål. Xherdan Shaqiri gav en lysande passning från kanten och Kamerun-födda Breel Embolo sköt bollen i mål då han gjorde 1–0 till Schweiz i den 48:e spelminuten.

Embolo som till vardags spelar i den franska ligan för Monaco visade stor sinnesnärvaro, och firade målet mot sitt gamla hemland väldigt måttligt. För målskytten var matchen av stor emotionell betydelse.

– Det är mycket speciellt. Mina föräldrar är från Kamerun och en stor del av min släkt. Det är en speciell match för mig och min familj, sade Embolo enligt Reuters till journalister inför matchen.

Breel Embolo gör 1-0 till Schweiz. - Spela upp på Arenan

Matchens makliga tempo passade fint för Schweiz som inte hade svårigheter att spela sitt tvärsäkra defensiva spel matchtiden ut. Med 1–0-segern får Schweiz en drömstart på VM-turneringen. Viktigt för Schweiz med tanke på den fortsatta turneringen är förutom segern också att toppmålvakten Yann Sommer var i spelskick efter sin skada.

Öppningsmatchen i grupp G lovar inte gott med tanke på Kameruns chanser i VM, för motståndet blir inte lättare i fortsättningen. I den andra matchen idag i G-gruppen spelar Brasilien mot Serbien med start klockan 21.

Breel Embolo
Bildtext Breel Embolo firade målet stillsamt.
Bild: EPA-EFE