Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Fyra tips i klädaffären – så här sparar du pengar på dina klädinköp

Från 2022
Färgglada rockar som hänger på en stång
Bildtext Det är normalt att vilja konsumera mycket. Men genom att minska din konsumtion och konsumera rätt sparar du både pengar och på miljön.
Bild: Unsplash/ The Nix Company

Vi använder i medeltal ungefär en tiondedel av kläderna i vårt klädskåp. Det betyder att där troligtvis finns hundratals euro som du lagt på kläder du inte använder.

Vi lägger mycket pengar på kläder, pengar som är bortkastade då kläderna inte används. Vi matas även hela tiden med reklam och kampanjdagar med nedsatta priser verkar avlösa varandra.

Ekonomipodden My och Becka är panka listar fyra tips för att handla kläder smart och mer ekonomiskt.

1. Lär dig känna igen bra kvalitet

Dyrare pris betyder inte nödvändigtvis bättre kvalitet. Men bättre kvalitet betyder att ditt klädesplagg kommer att hålla längre och är därmed oftast i längden en bättre investering du sparar pengar på.

I stället för att titta på priset ska du lära dig att titta på plagget och känna igen bra kvalitet.

Yllekläder i en vikt hög
Bildtext Högt pris betyder inte alltid bra kvalitet. Billiga och dyra kläder kan ofta sys på samma fabrik.
Bild: Mostphotos/ Smilly

Läs på lappen vad plagget är gjort av. Naturmaterial såsom bomull, linne och ylle är oftast mera slitstarkt och håller bättre än konstgjort material. Ett plagg kan innehålla lite polyester för att göra plagget mera slitstarkt, men undvik plagg i 100 procent polyester.

Kontrollera även att plagget är sytt hållbart. Sömmarna ska vara raka och jämna och helst sydda med så små stygn som möjligt.

Undvik också plagg som har mycket utstickande trådar och kontrollera att knapparna sitter bra fast.

My försöker köpa färre men bättre plagg: “Kolla plaggets material och sömmar”

30:40

2. Vårda dina kläder rätt

Genom att ta hand om de kläder du redan äger kan du spara mycket pengar. Genom rätt vård kan du fördubbla livslängden på ett plagg och behöver inte köpa nytt lika ofta.

Undvik att tvätta dina kläder för ofta. Satsa i stället på att vädra dem mera och ta bort fläckar med fläckborttagning, som galltvål. Och då du tvättar är det skonsammare för plaggen att tvätta dem i en lägre temperatur då det är möjligt.

Förvara dina kläder vikta eller hängande. I skrynkliga högar förstörs plaggens fibrer och då håller de inte ihop lika länge.

3. Undvik spontanshopping

Det är vid spontanköp som du oftast spenderar mest pengar. Det är också där du enkelt kan spara in pengar.

För att undvika spontanköp lönar det sig att gå igenom vad du har i din garderob och vad du faktiskt behöver. Skriv en lista på det.

Hand som håller i shoppingpåsar
Bildtext Undvik butiker, både fysiska och på nätet där du vet att du ofta ser sådant du vill köpa. Och avfölj konton som får dig att konsumera mera.
Bild: Mostphotos/ Arne Trautmann

Undvik även att gå in i butiker om du inte ska köpa någonting specifikt. Att bara strosa i butiker leder ofta till onödiga spontanköp.

Råkar du hitta någonting du tycker om och känner att du vill köpa fråga dig själv om du verkligen behöver det eller finns det en annan orsak till att du vill köpa det?

Kan du vänta med att köpa plagget i några dagar eller en vecka? Genom att ta lite avstånd och låta det gå tid minskar dina spontanköp avsevärt. För det mesta kommer du inte ens ihåg varan efter ett par dagar. Om du fortfarande vill ha det en vecka senare, kanske det faktiskt är okej att köpa.

Och är det någonting du behöver och verkligen vill ha, kolla om det går att hitta begagnat någonstans. Billigare och bättre för miljön.

"Det låter som Anka är en hamstrare, inte shoppingberoende" – experten försöker hjälpa Anka hejda sin konsumtion

33:38

4. Reashoppa smart

Kom ihåg att reashopping är någonting du bara sparar pengar på om det är någonting du skulle ha köpt i alla fall. Gå alltså inte ut i butikerna för att kolla om det finns någonting bra på rea.

Kläder som hänger med realappar på
Bildtext Enligt lagen måste en butik meddela vad en vara kostat de senaste 30 dagarna för att inte kunna ha bluffrea. Men priset kan ändå variera under året och inte nödvändigtvis vara billigast vid en viss kampanj.
Bild: Mostphotos/ Nedtstock

Gå igenom den här checklistan då du hittar någonting på rea du vill köpa:

  • Har du någonting i din garderob som passar med plagget.

  • Fråga dig själv om du skulle köpa det om det inte var till reapris. Om inte ska du inte köpa det till nedsatt pris heller.

  • Skulle du ha gått fram till plagget om det inte skulle vara skyltat som rea? Om inte ska du låta det hänga kvar i butiken.

Så här reashoppar du smart: “Att köpa för minus 30 procent är inte att spara”

30:27

Ta en paus, också på rea. Du får kanske inte lägga undan inköpet till nästa dag, men du får ofta lägga undan det en timme eller så. Sedan ska du gå ut ur butiken, ta en kaffe, nollställa hjärnan och fundera på nytt om du verkligen behöver saken.

Basplagg som du behöver är bra att fynda på rea medan trendplagg som är på rea oftast håller på att bli otrendiga, och kanske därför inte lönar sig att köpa.

Om du är på jakt efter en specifik produkt, försök följa med priset under en längre period. Det är kanske inte alls vid stora reor kampanjer som det verkligen är billigast.

Du hittar alla avsnitt av ekonomipodden My och Becka är panka på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan