Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Myndigheterna vill att vi ska vara redo att klara oss själva upp till 72 timmar – ”Ha tändstickor och stearinljus hemma ifall det blir elavbrott”

Uppdaterad 24.11.2022 16:32.
Halvbild på Kirsi Pimiä.
Bildtext Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä säger att säkerhetsläget i Finland är stabilt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland är väl förberett inför olika sorts kriser, däremot har medborgarna själv ett ansvar för sina egna reserver – som helst ska räcka i 72 timmar.

Klarar jag mig i tre dygn utan ström i mitt hem? Så ska medborgarna tänka när de preppar, alltså fyller sina reservförråd hemma.

Energikrisen som pågår för tillfället orsakar reell oro för strömavbrott i vinter. Att vi är utan ström i flera dygn åt gången är inte troligt, men mindre, och även planerade, avbrott kan förekomma.

Det finns ingen uttömmande lista på vad som behövs eftersom alla har olika behov. Tanken är ändå att vad som än händer - är det då strömavbrott, storm eller att man av en eller annan orsak inte kan ta sig till butiken, eller andra avbrott som hör till det normala livet - så är det bra att ha en reserv hemma.

– Nödvändiga livsmedel, mediciner, tillräcklig mängd rent vatten och batterier och annat vardagligt som behövs för tre dygn är bra att ha, säger räddningsöverdirektören Kimmo Kohvakka.

Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä skjuter till att det även är bra att ha ljus och tändstickor hemma.

Reservförråd för 72 timmar

 • Reservförrådet ska bestå av livsmedel som du annars också använder.

 • Reservera också torrfoder, såsom nötter eller torkade frukter.

 • Ha sådan mat som kan tillredas under ett strömavbrott på till exempel ett stormkök.

 • Använd först färska och känsliga råvaror, så mjölk.

 • Öppna inte dörren till kylskåpet eller frysen i onödan, så stannar kylan kvar längre.

 • Det kan ta flera dagar för frysta livsmedel att smälta, spara dem till senare.

 • Livsmedel som har tinat upp till noll grader kan du tillreda och sedan frysa ner igen.

 • Se till att ha mat med bra hållbarhet och sådant som kan ätas utan tillredning.

 • Kom ihåg att beakta specialdieter.

 • Reservera också mat för husdjur.

  Källa: 72timmar.fi

Gränsstaket ska inte stoppa flyktingar

Kanslichef Kirsi Pimiä påpekar att läget i Finland för närvarande är väldigt stabilt. Det riktas inga särskilda hot mot oss, men det är klart att kriget i Ukraina, energiläget och höga livsmedelspriser påverkar medborgarnas trygghetskänsla, säger hon.

– Finland är väl förberett. Myndigheterna har ansvar att förbereda för olika risksituationer – och det har gjorts. Under det senaste året har långt fler förberedelser gjortsän tidigare, säger Pimiä.

Det nya gränsstängslet som ska byggas vid östgränsen är en del av förberedelserna. Enligt gränsbevakningsväsendets biträdande chef Markku Hassinen är det inte meningen att stängslet ska stoppa gränsöverskridningar utan istället styra trafiken till gränsstationerna.

Stängslet kommer att kosta cirka 380 miljoner euro och blir 200 kilometer långt. Det utgör 15 procent av gränsen mot Ryssland.

Större oro på landet än i stan

Enligt Inrikesministeriet har vi en trygg situation i för tillfället. Kriget i Ukraina har resulterat i den den största flyktingvågen någonsin i Finland, men det har inte nämnvärt påverkat medborgarnas känsla av trygghet. Det visar en enkätundersökning där 83 procent av de tillfrågade känner sig trygga i Finland.

Det allmänna förtroendet för säkerhetsmyndigheterna är stort.

Hittills har 44 000 ukrainare sökt asyl eller tillfälligt skydd i landet, i jämförelse kan berättas att antalet flyktingar som kom till Finland år 2015 var 32 000. Antalet ryssar som kommit över östgränsen för att söka asyl efter Rysslands attack mot Ukraina har stabiliserats, antalet asylansökningar är nu 40–50 per vecka. Ministeriet spår att gränstrafiken från Ryssland kommer att fortsätta i samma omfattning som tidigare. Man påpekar att läget är stabilt och under kontroll.

Trygghetsenkäten som genomfördes i oktober i år visar det finns skillnader i hur tryggheten upplevs mellan olika befolkningsgrupper. På landsbygden är man till exempel mer oroad än genomsnittet. Här handlar oron om världsutveckling, den ekonomiska situationen och den ökade invandringen.

Det allmänna förtroendet för säkerhetsmyndigheterna är stort bland de tillfrågade.

Flera olika myndigheter, däribland Inrikesministeriet, har tillsammans kartlagt vilka akuta och effektiva åtgärder som behövs för att trygga infrastrukturen i Finland. De nya formerna av terrorism och cyberhot finns också under lupp hos säkerhetsmyndigheterna.

Voimalinjoja Espoossa 18. heinäkuuta 2022.

Så här förbereder du dig för ett längre elavbrott och fungerar då avbrottet börjar

Praktiska tips på hur du kan förbereda dig inför ett längre elavbrott.