Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hälsostationerna i Vasa inleder sin verksamhet i det nya H-huset i mitten av december: ”Kunderna mera jämlika nu”

Från 2022
Ingången till en stor byggnad i flera våningar.
Bildtext Ingången till H-huset sker från Sanmarksgatan.
Bild: Anna Wikman / Yle

H-huset öppnar tisdagen den 13 december och då inleds mottagningsverksamheten i den nya byggnaden.

Först ut i flytten är skötar- och läkarmottagningarna som tidigare fanns i Gerby, Dambrunnen, Korsnäståget och på Kyrkoesplanaden. Mottagningen i Lillkyro fortsätter på samma plats som tidigare.

Avdelningsskötare Marlene Vägar ser fram emot flytten till H-huset.

− Mindre hälsostationer är mer sårbara än större vårdenheter. Kunderna har också försatts i ojämlik ställning då mottagningstiderna fördelats områdesvis, säger Vägar i ett pressmeddelande.

Hälsostationernas verksamhet upphör

All mottagnings- och jourverksamhet på hälsostationerna i Vasa, med undantag av verksamheten i Lillkyro, flyttar till Dammbrunnens hälsostation på adressen Dammbrunnsvägen 4 onsdagen den 7 december.

Från och med måndagen den 12 december ordnas enbart jourmottagning vid Dammbrunnen.

Torsdagen den 15 december avslutas hälsostationsverksamheten i Dammbrunnens utrymmen helt och hållet och alla hälsostationsmottagningar finns i fortsättningen i H-huset.

− På grund av flyttsituationen önskar vi att kunderna har tålamod med icke-brådskande ärenden, eftersom vi i första hand sköter om brådskande patientärenden, påminner biträdande överläkare Satu Kärki i pressmeddelandet.

Ring eller boka tid på webben

För att uträtta ärenden i H-huset krävs tidsbokning. Du kan beställa tid till läkar- och skötarmottagningarna via kundservicecentralen, på telefonnummer 06 218 9000, där sakkunniga bedömer ditt vårdbehov och hur brådskande du behöver vård.

Ingången till H-huset sker från Sanmarksgatan mitt emot bobollsplanen. På bottenvåningen finns anmälningsautomater där kunden kan identifiera sig med hjälp av körkort eller FPA-kort.

Karta över sjukhusområdet i Sandviken.
Bildtext Karta över sjukhusområdet i Sandviken i Vasa.
Bild: Österbottens välfärdsområde

I H-huset blir klienterna inte uppropade med sina namn, utan med de servicenummer de fått i samband med anmälan. Nytt är också att vårdarna och läkarna inte har egna mottagningsrum, utan samsas om dem med husets övriga personal.

− I stället för att skicka patienterna mellan olika serviceställen är tanken att de ska få så mycket hjälp som möjligt på ett och samma ställe, säger Marlene Vägar i pressmeddelandet.

Personalen i H-huset är i stort sett den samma som tidigare har jobbat på hälsostationer runtom i Vasa.

Primärvårdens mottagningar är den första servicen som flyttar till H-huset. De övriga tjänsterna flyttar in etappvis under början av 2023.