Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-kommissionens ordförande von der Leyen på besök för att tala om skogen – tonade ner de finländska kostnadskalkylerna för återställningen

Sanna Marin och Ursula von der Leyen står nära varandra och pratar.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och statsminister Sanna Marin vid dagens presskonferens i Finlands naturcentrum Haltia Bild: Tiina Jutila / Yle
Bild: Tiina Jutila / Yle

Höga beslutsfattare inom EU, bland dem EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, träffades i Finlands naturcentrum Haltia i Esbo i dag för att diskutera vad skogar kan bjuda på i strävandet efter goda livsmiljöer.

Det var statsminister Sanna Marin (SDP) som hade inbjudit gästerna till evenemanget Into the Woods.

Förutom von der Leyen deltog kommissionär Virginijus Sinkevitjius med ansvar för miljöfrågor, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Sveriges vicestatsminister Ebba Busch i mötet. Dessutom var ministrarna Maria Ohisalo och Antti Kurvinen med.

von der Leyen sa att kostnaderna för återställandet av skadad natur kommer att preciseras när man får in uppdaterad data om de finländska skogarnas tillstånd.

Kommissionsordförande von der Leyen betonade att Finland lyft fram den högsta siffran som kommissionen kommit fram till i sina beräkningar, vilket är 930 miljoner euro.

– Vi behöver mera information. Exempelvis i Finlands fall finns det data om 60 procent av skogarna, men det saknas sådan om 40 proent av dem, sa von der Leyen.

Sanna Marin, Ursula von der Leyen, Kaja Kallas och Ebba Busch står och håller presskonferens.
Bildtext Sanna Marin, Ursula von der Leyen, Kaja Kallas och Ebba Busch vid dagens presskonferens.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Hon påminde samtidigt om att unionens medlemsländer enats om att bekämpa klimatförändringen och att biodiversiteten är ett viktigt redskap i den kampen.

EU:s förordning om återställande av skadad natur har väckt livlig debatt och orsakat splittring inom regeringen. Oppositionen har interpellerat om saken med motiveringen att förslaget om att restaurera och återställa natur blir alltför dyrt, samtidigt som Finland ger ifrån sig rätten att själv bestämma om sin skogspolitik.

Statsminister Sanna Marin betonade för sin del skogarnas betydelse för de fastslagna klimatmålen. Marin sa att skogarna fungerar som viktiga koldioxidsänkor och att det därför är viktigt att de mår bra.