Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gruvbolaget drog tillbaka sitt gigantiska förbehåll – ger upp planerna på att leta efter mineraler i östra Nyland

Från 2022
Uppdaterad 24.11.2022 20:38.
Karta över var ElementX vill leta efter metaller.
Bildtext Förbehållet gällde ett område på 1 600 kvadratkilometer som sträcker sig över nio kommuner.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Gruvbolaget Element X Finland Oy har meddelat Säkerhets- och kemikalieverket Tukes att de drar tillbaka sitt förbehåll i östra Nyland.

Bolaget meddelade Tukes om saken i tisdags. På Tukes uppskattar man att det tar en månad tills man hinner ta ett formellt beslut om att dra tillbaka förbehållet.

– Gruvbolaget koncentrerar sig mer på litium och kobolt, och förbehållet i Nyland hade inte så stor potential för det, säger Tukes överinspektör Ilkka Keskitalo.

Det bolag Ilkka Keskitalo talar om är det kanadensiska bolaget Capella Minings som i oktober köpte Element X Finland.

På Tukes är man inte precis förvånade över att gruvbolaget drog tillbaka förbehållet.

– De kommer och går, ibland i mycket snabba cykler, säger Keskitalo.

Tidigare i veckan skrev Svenska Yle att Element X Finland har sålt vidare sitt förbehåll på börsen i Toronto, även om det enligt finsk lag inte är möjligt.

Element X Finland kringgick lagstiftningen genom att sälja hela aktiebolaget vidare till Capella Minings, men det var Element X Finland som drog tillbaka förbehållet eftersom det var i bolagets namn.

Eventuellt hade Element X Finland aldrig för avsikt att leta efter mineraler i östra Nyland, utan planen var troligen att göra pengar genom bolagsförsäljning.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes godkände i slutet av augusti Element X Finlands förbehållsanmälan för området. Det betyder att gruvbolaget för ett år framåt fick ensamrätt på att lämna in en ansökning om malmletningstillstånd.

Förbehållsområdet sträcker sig genom Sibbo, Borgå, Lovisa, Mörskom, Pukkila, Mäntsälä, Orimattila, Askola och Borgnäs. Elementx Finland är ett dotterbolag till Ropa Investments Oy som har registrerats i Gibraltar.

Invånarna blev oroliga över planerna. Pukkila, Borgnäs och Borgå har överklagat till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Artikeln är en översättning av Tapio Enlunds artikel Kaivosyhtiö veti jättimäisen varausilmoituksensa takaisin ja luopuu suunnitelmistaan Uudellamaalla för Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Mira Bäck.

Artikeln har kompletterats 24.11.2022 kl 17:57 med uppgifter om bolagsförsäljningen. Kompletteringarna gjorda av Carmela Walder.

Diskussion om artikeln