Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En av de minderåriga som häktats för knivhuggningen i Åbo misstänks också för delaktighet i ett knivdråp i Vallgård i Helsingfors 2020

Uppdaterad 24.11.2022 15:34.
Ett avspärrningsband.
Bild: Arash Matin / Yle

Två 17-åriga pojkar häktades på onsdagen som misstänkta för en knivhuggning vid Fyrstranden i Åbo under veckoslutet.

Nu har det visat sig att en av de två häktade också misstänks för delaktighet i ett dråp i Vallgård i Helsingfors 2020.

Pojken var då 14 år gammal och således inte straffrättsligt ansvarig och kunde inte åtalas för dråpet. Två andra 16-åriga pojkar dömdes för dråpet i Vallgård.

Polisen som utredde fallet i Vallgård började 2021 misstänka att den 14-åriga pojken är betydligt äldre än han uppgett och en rättsmedicinsk undersökning gjordes för att bestämma hans ålder. Den undersökningen visade att pojken i själva verket är två år äldre än man tidigare trodde.

De nya uppgifterna om pojkens ålder fick åklagaren att väcka ett åtal 2022 mot pojken för dråp och grov stöld i samband med dådet i Vallgård. En rättegång inleddes i september i år men i oktober gav tingsrätten i Helsingfors en dom där man fastställde att pojken var 14 år gammal vid tidpunkten för knivhuggningen i Vallgård.

Domen har överklagats och har därmed inte vunnit laga kraft.

Yle har bekräftat att det handlar om samma person som är misstänkt för knivhuggningarna i både Vallgård och Åbo.

Polisen: ”Motivet för Åbodådet var hämnd”

Två minderåriga skadades i samband med knivhuggningen i stadsdelen Fyrstranden i Åbo i lördags. Den ena av offren ådrog sig livshotande skador.

Polisen larmades till Fyrstranden strax före klockan 22 på lördag kväll. Cirka 20 ungdomar var samlade på platsen då knivhuggningen ägde rum.

Enligt polisens förundersökning var motivet till dådet hämnd men att de misstänkta gav sig på fel personer.

Polisen i sydvästra Finland ber alla som har information om dådet i Åbo att ta kontakt med numret 0504117655 eller per e-post till adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Artikeln är en översättning av artikeln Toinen Turun Majakkarannan puukotuksesta epäilty alaikäinen poika oli mukana Helsingin Vallilan tapossa kaksi vuotta sitten skriven av Eino Kossila och Johanna Lehtola. Artikeln har översatts av Niclas Lundqvist.