Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Full beläggning vid Vörå Migrationscenters enheter i Oravais och Jakobstad: ”Folk kommer och går och det kommer nya varje vecka”

Från 2022
Man med glasögon.
Bildtext Mats Hägglund. Arkivbild.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Vid Vörå Migrationscenters enheter i Oravais och Jakobstad bor just nu kring 800 flyktingar, asyl- sökande och kvotflyktingar. De flesta har flytt kriget i Ukraina och har kommit till Finland under vårvintern och våren.

Mats Hägglund är Migrationsdirektör vid Vörå Migrationscenter och han säger att ungefär 550 personer just nu bor i migrationscentrets fastigheter, det betyder att de har stugorna fulla.

– Vi har ganska hög beläggning, alla de platser vi har är belagda. Vi har också ganska många som fortfarande bor privat, säger Hägglund.

De som bor privat har själv ordnat sitt boende genom kontakt de har i Finland sedan tidigare, till exempel släktingar som bor här eller genom tidigare arbetsplatser.

Migrationscentret hyr också privata bostäder för dem som inte ordnar sitt eget boende.

– Folk kommer och går och så kommer det nya varje vecka.

Vörå Migrationscenters enhet i Oravais
Bildtext Vörå Migrationscenters enhet i Oravais.
Bild: Anna Ruda / Yle

Hägglund har inte exakta siffror på hur många som har åkt hem till Ukraina, en del av ukrainarna har också kommit tillbaka till Österbotten.

– Eftersom vintern är i antågande kommer de flesta att stanna kvar här hos oss i vinter.

Kan inte öka med många platser

Hur de närmaste månaderna eller vintern kommer att se ut är omöjligt att säga.

– Det är bara i kristallkulan man kan se vad som kommer att hända i Ukraina egentligen, det har vi alla bara en uppfattning om via nyheterna.

Ifall något oväntat händer ska Vörå Migrationscenters ha ett visst antal beredskapsplatser. Men enligt Hägglund har man inte så stor möjlighet att ytterligare öka antalet platser.

– Det finns inte så många lediga hyreslägenheter på marknaden mera.

Hägglund berättar att en ny lag är under beredning och om den godkänns ska den som har vistats ett år i Finland få ansöka om en så kallad hemkommunmarkering.

– Det betyder i praktiken att du kan flytta ut till en kommun permanent. Och det kommer att bli en stor förändring om det går igenom. Det betyder att när man har varit här i ett år kan man flytta ut till kommunen.

Enligt Hägglund innebär det här en utmaning för kommunerna att ta emot de människor som flyttar till kommunen. I dag bor de flesta ukrainarna i Finland i Södra Finland, men enligt Hägglund är också Österbotten ganska populärt. Var en ukrainare väljer att bosätta sig beror enligt Hägglund på vilka framtidsutsikter de ser att de har.

– Men det här är ju en väldigt positiv sak för kommunerna. Nu får de utbildade människor i arbetsför ålder, med barn och familj. Jag skulle säga att det här är en välkommen julklapp för kommunerna med nya kommuninvånare.

”Utmaningar av positiv natur”

Hägglund berättar att många av dem som är inskrivna vid Vörå Migrationscenter redan har ett jobb och de flesta studerar språk.

– Jag tror inte det blir ett så stort steg att flytta ut till en kommun. Det gäller förstås att hitta bostäder och fortsätta med sina liv. Nog finns det utmaningar, men de är av positiv natur.

Med vintern som närmar sig vet Hägglund genast vad han ska svara på frågan vad ukrainarna i Österbotten nu behöver hjälp med: vinterkläder.

– Vi har frivilligorganisationer som bland annat Flyktingvännerna i Oravais, Ukrainacentret i Jakobstad och Ukrainacafé i Vörå. De förmedlar också vinterkläder. De här människorna har inte så mycket pengar och vinterkläder är dyra. Så där finns en insats att göra, att donera kläder man inte behöver, säger Hägglund.