Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ännu en knappnål i maten – Kvarnbackens skola försöker trygga skollunchen

Uppdaterad 24.11.2022 17:12.
En matportion på en skola.
Bildtext Någon har satt knappnålar i maten. Från och med fredag får eleverna inte ta mat själva, utan skolans vuxna serverar. Arkivbild.
Bild: Hanna Juopperi / Yle

I Kvarnbackens skola i Borgå har man nu tre gånger på två veckor hittat en knappnål bland maten i skollunchen. Den senaste gången var i dag torsdag.

Knappnålarna har upptäckts bland maten innan de hamnat i munnen på någon. På måndagen hittades en knappnål i en köttbulle.

– Det känns ju nog som att vi skulle ha misslyckats med att göra det tryggt där i Kvarnbacken även om vi har vidtagit många åtgärder, så det är ju ingen skojig situation alls. Jag undrar om barnen förstår hur allvarligt det är, säger utbildningsdirektör Rikard Lindström.

Skolans personal har talat med eleverna om hur allvarliga saker det handlar om och utredningen av fallen fortsätter. Matsalens dörrar är låsta mellan lunchtidpunkterna och alla nålar har plockats bort från de allmänna anslagstavlorna.

– Trots att skolan har effektiverat övervakningen vid maten och plockat ner knappnålar så hjälpte det inte. Nu får nästa steg bli att de vuxna delar ut maten och vi har dörrarna till matsalen stängda, säger Lindström.

Från i morgon fredag tar eleverna inte mat själv utan de vuxna lägger upp maten åt eleverna. Också förskoleelevernas lunch läggs upp av personalen.

Skolan har få ledtrådar att gå på när det gäller att hitta den skyldige.

– Man hade en tanke i skolan efter första och andra gången, men i dag verkar det som om den teorin inte höll. Nu är man nog lite med fingret i häpnadens mun och undrar om det kan vara så att det till och med är flera elever, säger Lindström.

Polisen kontaktades både efter måndagens knappnålsköttbulle och på nytt i dag torsdag.

– Vi tyckte att det här är ett så allvarligt ärende att det är en polissak. Vi hoppas det här med polisen gör att eleverna får en ännu bättre inblick i att det faktiskt är allvarligt, säger Lindström.

Han hoppas föräldrarna talar med sina barn.

– Jag vet inte riktigt vad vi kan göra. Det skulle vara viktigt att föräldrarna också engagerar sig och talar med sina barn, och faktiskt får fram budskapet om att man kan göra sig illa, säger Lindström.

Uppdatering 24.11 kl. 17.10: Artikelns citat från stadens pressmeddelande har bytts ut mot citat från en intervju med Lindström.