Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN kräver ett slut på det dödliga våldet i Iran – “Fullskalig människorättskris”, säger kommissionär

Förra veckan startade demonstranter bränder på gatorna i syaden Fuladshahr. - Spela upp på Arenan

FN:s råd för mänskliga rättigheter har sammankallat till ett brådskande möte för att diskutera situationen i Iran. Över 300 människor dödats sedan våldsamma protester utbröt i landet i september.

Tyskland och Island hade tagit initiativ till mötet som hölls på torsdagen. De två länderna har också föreslagit att man inleder en internationell utredning över människorättsläget i landet. Den stöds av omkring 50 andra länder.

– Det oproportionerliga och onödiga våldet måste stoppas, sa människorättskommissionär Volker Türk när han öppnade mötet.

Metoderna som det iranska styret använder sig av fungerar inte, sa Türk. Istället förvärrar de situationen.

Türk kallade också situationen i Iran för en fullskalig människorättskris.

Tiotusentals har gripits sedan september

Sedan den 22-åriga Mahsa Amini dödades av den så kallade sedlighetspolisen har minst 300 människor dödats under protesterna i Iran.

Den norska gruppen Iran Human Rights uppskattar att siffran är högre och att mer än 400 människor dödats.

Enligt Türk är åtminstone 40 av de dödade barn. Dessutom har 14 000 människor gripits i samband med protesterna, bland dem finns också barn som misstänks ha deltagit i demonstrationer. De har gripits i sina skolor.

Den tyska utrikesminister Annalena Baerbock presenterade ännu mörkare siffror, hon sa att 18 000 människor gripits sedan september. Hon uppmanade rådet att rösta för en internationell utredning, så att de som är ansvariga för våldet kan ställas till svars.

– Straffrihet förhindrar rättvisa. Rättvisa för systrar, sönder, mödrar. De har namn. Jina, Abolfazl, Minoo, sa hon och räknade upp namn på några av dem som dödats.

Iran anser att väst tvingar sina värderingar på dem

Också Türk uppmanade medlemmarna i rådet att rösta för att man inleder en internationell utredning. Rådet röstar om förslaget senare under torsdagen.

Türk, som tillträdde i oktober, sa att han erbjudit sig att besöka Iran på grund av läget i landet, men hittills har han inte fått något svar av regimen.

– Om vi inte samlar in bevis idag, om vi inte stöder den här resolutionen, kommer offren aldrig att få rättvisa, sa Baerbock.

Den iranska representanten Khadijeh Karimi var inte positiv till FN:s förslag.

Hon sa under diskussionen i rådet att USA och EU saknar moralisk trovärdighet att predika om mänskliga rättigheter i andra länder och att väst försöker tvinga sina värderingar på det iranska folket.

Källor: Reuters, AFP, EBU.