Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanerna firar thanksgiving – tiotals miljoner hela kalkoner går åt på en dag

USA:s president Joe Biden benådar två kalkoner - Spela upp på Arenan

Thanksgiving är en högtid där maten är i fokus. Men kalkonpriserna har stigit, så många amerikaner satsar på en mindre kalkon i år.

Sista torsdagen i november samlas amerikaner till thanksgiving, den där familjefesten vi har sett i många filmer där det alltid serveras kalkon.

Det brukar gå åt 40 miljoner kalkoner per år. Hela kalkoner, märkväl. För till thanksgiving räcker det inte med en bit kalkonfilé, utan fågeln ska serveras hel och med tranbärssås.

I USA säljs varje år cirka 80 miljoner kalkoner hela. Hälften av dem står alltså på bordet när det är thanksgiving.

Största delen av de resterande kalkonerna får vänta en månad till – de ska stå på julbordet i stället.

Två kalkoner benådades

Men varje år benådar presidenten ett par kalkoner.

Årets kalkoner med god tur heter Chocolate och Chip och har vuxit upp på Circle S. Ranch, utanför staden Charlotte i delstaten North Carolina. I måndags fick de träffa president Joe Biden och visa upp sig på gräsmattan utanför Vita huset.

I stället för att bli ett skrovmål får Chocolate och Chip börja studera – eller åtminstone flytta in på North Carolina State-universitetets campusområde.

Dyrare festmåltid

Inflationen gör att så gott som alla matvaror är dyrare. Många kalkongårdar har dessutom drabbats av fågelinfluensa, vilket har gjort att priset på kalkon har stigit med nästan en fjärdedel jämfört med förra året, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Ingredienserna till potatismoset som hör till har också blivit dyrare, en ökning på 20 procent. Tranbärssåsen är 18 procent dyrare i år.

Hela festmåltiden beräknas i år kosta drygt 13 procent mer i genomsnitt.

Många amerikaner planerade ändå inför thanksgiving att köpa en mindre kalkon för att ha råd med hela den traditionella menyn.

Källa: CNN, NielsenIQ