Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 600 unga stämmer den svenska staten för otillräcklig klimatpolitik: ”Våra mänskliga rättigheter är hotade”

Ida Erling sitter inomhus och tittar in i kameran.
Bildtext Ida Erling är en av sexhundra unga som stämmer den svenska staten.
Bild: Lucas Dahlström

Enligt stämningsansökan driver den svenska staten en olaglig klimatpolitik och man behandlar inte klimatkrisen som en kris.

Det är klimat- och ungdomsorganisationen Aurora som står bakom stämningsansökan som ska lämnas över till Stockholms tingsrätt på fredag. Enligt organisationen gör Sverige inte tillräckligt för att begränsa den globala uppvärmningen.

– Svenska staten har en juridisk skyldighet att skydda våra mänskliga rättigheter till liv, hälsa, hem, egendom, värdighet och välmående. Samtidigt bedriver man en klimatpolitik som bidrar till att i framtiden orsaka en klimatkatastrof, säger Ida Edling juridikstudent som koordinerar det juridiska arbetet hos Aurora.

Henkilö kahlaa tulvavedessä kantaen ruokasäkkiä päänsä päällä.
Bildtext Över en tredjedel av Pakistan har översvämmats i år på grund av extrema monsunregn och smältande glaciärisar i Himalaya.
Bild: Waqar Hussein / EPA

Om alla stater skulle bedriva en klimatpolitik som den svenska så skulle de förödande följderna av klimatkrisen som man ser runtom i världen också nå Sverige, menar Erling.

– Vi som är unga i dag får våra mänskliga rättigheter hotade i framtiden, vilket innebär att Sverige sviker sin juridiska skyldighet och bryter mot lagen och alla som bryter mot lagen kan man stämma i domstol, säger hon.

Ungdomar kräver att Sverige gör sin andel

I huvudsak kräver Aurora att den svenska staten ska göra sin rättvisa andel av åtgärderna som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

– En rättvis andel beräknas så att man tar hänsyn till en stats historiska och nuvarande utsläpp och till hur stora ekonomiska resurser en stat har. Är man ett rikt land som Sverige som har haft höga utsläpp innebär det att man måste ta ledningen i det globala klimatarbetet, säger Ida Edling.

Sverige har bland annat gått i bräschen när det kommer till tillverkning av fossilfritt stål, men landet måste göra mer menar de unga som nu stämmer staten. - Spela upp på Arenan

Organisationen skulle ha stämt staten oavsett om det blivit maktskifte eller inte vid valet i september. Men Ida Edling riktar särskild kritik mot den nya borgerliga regeringen.

– Den har med all önskvärd tydlighet gjort klart på vilket litet allvar man tar klimatkrisen och de som mister sina liv i den. Att inte ens kunna uppnå de klimatmål som är otillräckliga är katastrofalt, säger Edling.

Sveriges nya regering får bred kritik för sin klimatpolitik – vill satsa på kärnkraft

Den nya svenska regeringen har kritiserats av flera organisationer för att inte satsa tillräckligt på klimatet. Beslutet att slopa landets miljödepartement från och med årsskiftet och slå ihop klimatdepartementet med näringslivsdepartementet har skapat rubriker utanför landet.

Regeringen vill också sänka reduktionsplikten, alltså hur mycket biodrivmedel man ska blanda i fossilt bränsle, vilket kan leda till att Sveriges utsläpp ökar med 10 procent. Enligt Naturvårdsverket leder det här troligen till att Sverige missar sina klimatmål.

Romina Pourmokhtari tittar in i kameran.
Bildtext Sveriges nya klimatminister Romina Pourmokhtari från Liberalerna menar att Sverige tillfälligt måste öka sina utsläpp för att lindra ren akuta situationen med höga bränslepriser i Sverige.
Bild: Hamid Ershad Sarabi

Regeringen försvarar sin politik med att reduktionsplikten lett till högre bränslepriser, något som drabbar industrin och bilburna.

Sveriges regering vill bland annat se storsatsningar på elektrifiering, utöka antalet laddstolpar och satsa på kärnkraft för att nå klimatmålen.

Klimatmarsch på fredag

I samband med att stämningsansökningen lämnas över till Stockholms tingsrätt på fredag ordnas en klimatmarsch i staden. Fredagar har blivit en klassisk dag för klimatdemonstrationer sedan Greta Thunberg startade Fridays for Future.

Varje fredag samlas demonstranter utanför Sveriges riksdag för att kräva att Sverige ska följa Parisavtalet.

Greta Thunberg går bland demonstranter. Hon håller en skylt där det står skolstrejkt för klimatet.
Bildtext Greta Thunberg är en av de sexhundra som deltar i stämningen av den svenska staten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är inte första gången unga stämmer en stat för att inte driva en tillräcklig klimatpolitik. Enligt en färsk rapport har åtminstone 80 stämningsansökningar lämnats in mot länder på alla kontinenter.

I Tyskland, Nederländerna och Frankrike har domstolar konstaterat att staterna varit skyldiga att förbättra sitt klimatarbete.

Enligt Ida Erling är det av ren självbevarelsedrift som driver unga att föra en kamp för en effektivare klimatpolitik.

– Det är vi som kommer vara vid liv i framtiden när ännu värre konsekvenser inträffar för oss. Vi kommer möta de eskalerande extremvädren och instabiliteten i klimatsystemen.

Men samtidigt menar hon att det finns en utbredd medvetenhet bland unga, speciellt när det kommer till rättviseproblemen i klimatkrisen.

– Vi ser att vissa grupper är särskilt utsatta och att de är de rösterna som måste höras tydligast.