Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö äger nu hyreshusen i Lappvik – oklart om staden kan driva in gamla hyror

Hangon Lappohjan "oligarkkitalojen" parvekkeet ovat enimmäkseen tyhjiä.
Bildtext Nu kan hyresgästerna betala hyra igen.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Nu kan hyresgästerna i Lappvikhusen betala hyra igen. Hur det går med hyrorna som invånarna inte kunnat betala efter att den förra ägarens tillgångar frystes är ändå oklart.

I början av november undertecknades avtalet och Hangö stad äger nu de tidigare oligarkägda husen i Lappvik. I torsdags (24.11) ordnades en extra bolagsstämma för att slå fast den nya styrelsen. Den består av tre av stadens tjänstemän.

Ordförade är stadsdirektör Denis Strandell och medlemmar Kim Adolfsson, controller vid Hangö stad, och Jukka Horttanainen som är Hangös nya tekniska direktör.

Den förra styrelsen utgjordes av den tidigare ägaren, den ryske oligarken Boris Rotenberg, och hans son Roman Rotenberg.

Det var i september som stadsstyrelsen beslutade att ta över äganderätten till husbolaget av Boris Rotenberg efter att hans tillgångar beslagtogs och frystes av Utsökningsverket.

Innan det fattade staden beslutet att tillfälligt betala husets el.

Bankkonto och disponent först på agendan

Efter torsdagens bolagsstämma var det genast dags för det första styrelsemötet där bland annat disponent valdes.

Det blev samma som tidigare, OP-Filia med disponent Mikael Hyvärinen. De var tidigare i år tvungna att säga upp sitt kontrakt med husbolaget efter att sanktionerna inleddes mot den förra ägaren.

– Bolaget har varit ute på vift sedan dess och inte skötts överhuvudtaget. Det finns inga bokslut, de har inte betalat räkningar och hyresgästerna har inte kunnat betala hyra. Det första skedet är att rekonstruera situationen; öppna bankonto, betala av skulder, driva in vederlag och göra nya hyresavtal och inventera de tomma bostäderna, förklarar Strandell.

De tomma bostäderna kommer att delas upp enligt i vilket skick de är – det vill säga sådana som kan hyras ut direkt och sådana som kräver sanering.

Kring 15 bostäder är uthyrda för tillfället och utöver dem finns cirka 45 bostäder.

– Av dem är omkring hälften i sådant skick att de kan hyras ut, uppskattar Strandell.

Hyresgästerna kan betala hyra igen

Hyresgästerna har inte kunnat betala hyra sedan mars efter att den förra ägarens tillgångar frystes.

Nu kommer invånarna alltså att kunna betala hyra igen till den nya hyresvärden, det vill säga staden, men det är fortfarande oklart hur det går med de gångna hyrorna.

– Det blir vi tvungna att utreda. Hyresavtalet har varit med de förra ägarna. Hyresskulden är följaktligen till dem. Huruvida vi har möjlighet att driva in gamla hyresskulder är något vi får ta en titt på, konstaterar Strandell.

Separat från stadens hyreshusbolag

Lappvikhusen ska än så länge inte bli en del av stadens hyreshusbolag.

– Vi håller det i det här skedet separat från Hangö Hyreshus för det här bolaget måste rekonstrueras och sättas i skick. Det passar därför inte i det här skedet in i den kontexten.

Det främsta målet just nu är enligt Strandell att normalisera läget för hyresgästerna.

– Vi ska se till att lugnet återvänder. Vi syftar också till att husen bär sig själv så att hyrorna räcker för kostnader och de inte behöver stadens stöd längre än för den här övergångsperioden, säger han.

Diskussion om artikeln