Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu går sista visan – adventskonserten i domkyrkan blir Ulf Långbackas farväl som dirigent för Åbos studentkörer

Uppdaterad 27.11.2022 11:18.
En man står med ryggen mot kameran och dirigerar en kör och en orkester i en kyrka.
Bildtext Dirigenten Ulf Långbacka leder sin sista adventskonsert med studentkörerna Florakören och Brahe Djäknar i Åbo domkyrka på lördag kväll. Långbacka har varit körernas dirigent sedan 1991.
Bild: Cecilia Juuti

På lördag kväll uppträder Florakören och Brahe Djäknar för sista gången tillsammans under långvariga dirigenten Ulf Långbackas ledning. Långbacka tror och hoppas att adventskonserten i Åbo domkyrka kan erbjuda både trygghet och tröst.

En era har snart nått sitt slut.

När Åbo Akademis studentkörer Florakören och Brahe Djäknar än en gång stämmer upp till sång på sin traditionella adventskonsert i Åbo domkyrka sker det för sista gången under ledning av långvariga dirigenten Ulf ”Uffe” Långbacka. Efter över 30 år i ledningen går Långbacka snart i pension.

– Det är alltid väldigt festligt att leda en så här fin konsert. Lite vemodigt är det ju att det nu är sista gången, men just nu är jag mer uppfylld av hur årets konsert ska bli, säger Långbacka.

När Långbacka blickar tillbaka på sina år med de aboensiska studentkörerna kan han konstatera att adventskonserterna i Åbo domkyrka haft en stor betydelse för honom.

– Det har varit ett forum där jag som dirigent och kompositör kunnat prova på alla möjliga saker. Vi har gjort väldigt mycket olika sorters musik här, så det har varit ett väldigt viktigt forum.

Åbo domkyrka i en sned bildvinkel nerifrån marken.
Bildtext Åbo domkyrka brukar vara fullsatt under Florakörens och Brahe Djäknars gemensamma adventskonserter. Den första av årets två adventskonserter var på fredagen.
Bild: Cecilia Juuti

Både gammalt och nytt på repertoaren

På adventskonserterna uppträder Florakören och Brahe Djäknar tillsammans med Akademiska orkestern. Ulf Långbacka säger att arrangemanget inte förändrats särskilt mycket under hans år som dirigent.

Däremot har repertoaren genomgått en del förändringar.

– Vissa sånger har hängt med hela tiden, till exempel Intågskoralen. Det som ändå kanske har hänt är att det har blivit mer variation på repertoaren. Vi har tagit in världsmusik från olika länder och gjort folklig musik och gammal musik. Jag skulle säga att den stilistiska mångfalden har blivit större, säger Långbacka.

I år kommer körerna och orkestern bland annat att framföra ett nykomponerat verk av Långbacka som heter Sanctus 2022 (”I krigets skugga”). Den är en spegling av sin tid, säger Långbacka.

– Sanctus är en festlig text, men medan jag skrev den var det hemska nyheter överallt och på något sätt trängde sig verkligheten in i verket. Det finns hotfulla bitar av orkestern, och en hoppfull kör – och förhoppningsvis någon form av hoppfullt slut också.

POrträtt av en man i glasögon som står mellan bänkradern i en domkyrka.
Bildtext Miro Rein är sekreterare för studentkören Brahe Djäknar. Nästa år tar han över som körens ordförande.
Bild: Cecilia Juuti

Tack för musiken, Uffe!

Efter årets adventskonserter ger Långbacka över dirigentpinnen till Hanna Kronqvist. Hon kommer att leda Florakören och Brahe Djäknar redan i december när körerna sjunger två sånger på en ekumenisk gudstjänst i Åbo domkyrka. Gudstjänsten bandas och sänds av Yle på julafton.

Miro Rein, sekreterare vid Brahe Djäknar, säger att Ulf Långbacka gjort ett stort arbete för studentkörerna i Åbo. Rein tycker att det känns spännande att få en ny dirigent.

– Självklart har ju Hanna Kronqvist också kopplingar till både Florakören och Brahe Djäknar. Jag anser att varje dirigent har sin egen touch i dirigeringen. Uffe har sin egen personliga koppling till Brahe Djäknar och Florakören, och jag vet faktiskt ännu inte hur det blir med Hanna. Månne inte det blir bra.

I årets adventskonsert ser Miro Rein särskilt fram emot att få sjunga nykomponerade verk. Han misstänker också att farvälet till Långbacka kan bli emotionellt för många i körerna.

En man står med ryggen mot kameran och dirigerar en kör.
Bildtext Under adventskonserten dirigerar Ulf Långbacka också Akademiska orkestern som ackompanjerar studentkörerna.
Bild: Cecilia Juuti

Vi ger sista ordet till Ulf Långbacka själv. Vad tror den erfarna dirigenten att adventskonserten i domkyrkan kan bidra med i en orolig tid som denna?

– Den är dels en trygghet i och med att den är en återkommande händelse, och dels har vi ju den här hela byggnaden med sina stora valv som jag tycker inhyser en fridfull känsla. Musiken är vacker och storslagen, och jag tror att konserten kan betyda både trygghet och tröst för många människor. Det är fint att se hur många människor som kommer varje år.

Ett porträtt av Ulf Långbacka avtäcktes i Sibeliusmuseum på lördagskvällen.

Florakören hyllar Ulf Långbacka med "Vem kan segla förutan vind". - Spela upp på Arenan

Konstnären Erika Adamsson från Åbo har målat porträttet, och porträttet finansierades av Åbo Akademi, Stiftelsen för Åbo Akademi och studentkörerna Florakören och Brahe djäknars understödsföreningar Brahe Ärkedjäknar och Eternellföreningen.

Ett porträtt av Ulf Långbacka.
Bildtext Ett porträtt föreställande Ulf Långbacka.
Bild: Robert Louhimies

Artikeln uppdaterad 27 november klockan 10:35 med en bild av porträttet på Ulf Långbacka.

Diskussion om artikeln