Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fem febrila veckor tills välfärdsområdena tar över – välfärdspolitiker: ”Ingen idé att måla fan på väggen”.

Uppdaterad 24.11.2022 20:32.

Massor med förberedande jobb återstår i Egentliga Finlands välfärdsområde. Meningen är att patienterna inte ska märka någon förändring vid årsskiftet men frågan är om det är realistiskt eller helt enkelt utopistiskt önsketänkande?

Välfärdsområdena har nu bara fem veckor på sig att få ordning på allt det som ännu är på hälft. Vid årsskiftet tar de över all social- och hälsovård och trots att febrilt arbete pågår så är mycket ännu ogjort.

Blir det alltså kaos vid årsskiftet eller tuffar vården på som vanligt?

I Slaget efter tolv möts Janina Andersson från De Gröna som sitter i styrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde, Karin Simola som är direktör för tvåspråkig service vid Egentliga Finlands välfärdsområde och Ulf Stenman som är direktör för den svenska verksamheten vid Kommunförbundet.

åbolands sjukhus
Bildtext Många vill att Åbolands sjukhus ska bli en svenskspråkig hälsovårdscentral i framtiden.
Bild: Arash Matin / Yle

I diskussionen redogör Karin Simola bland annat också för vad det blev av Kårkulla och hur det ska gå till att få Svenskfinland att samarbeta kring svenskspråkiga vårdexperter.

Meningen är att de tvåspråkiga välfärdsområdena senast i september 2023 ska ha gjort upp ett gemensamt samarbetsavtal där man slår fast hur man ska samarbeta kring bland annat service för personer med intellektuell funktionsnedsättning men också tll exempel barnskydd på svenska, talterapi och ergoterapi på svenska, barnrådgivning på svenska, skolhälsovård på svenska, missbrukarvård, adoptionsrådgivning på svenska och minnespatienters vård på svenska osv.

Kårkulla
Bildtext Av personalen vid Kårkullas Expert- och utvecklingscenter i Pargas finns nu bara 9 personer kvar. Resten av personalen i de regionala expertcentren flyttas över till övriga välfärdsområden vid årsskiftet.
Bild: Arash Matin / Yle

Maria Nylund leder ordet i torsdagens Slaget efter tolv.

Diskussion om artikeln