Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen i Östnyland: Rån och våldsbrott gjorda av unga allt vanligare – läget ändå relativt lugnt i Borgå, Sibbo och Lovisa

Uppdaterad 25.11.2022 08:02.
Två poliser sätter handklovar på en person i gul munkjacka.
Bildtext Våldsbrotten har ökat bland ungdomar. Arkivbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Rån och våldsbrott gjorda av ungdomar har blivit vanligare på området för Polisinrättningen i Östra Nyland.

Polisinrättningens område sträcker sig över 15 kommuner. Oroligast är det i Vanda och Träskända. I Sibbo, Borgå och Lovisa är det lugnare. Även om antalet rån utförda av ungdomar ökat i Borgå så är de som helhet ganska få.

Rån skiljer sig från stöld genom att förövaren använder våld eller hot om våld för att ta det den vill ha. Rånen började öka och våldet bli råare redan 2020, även på riksnivå. I år har rånen ytterligare ökat i antal på polisinrättningens område, enligt ett pressmeddelande från polisen (på finska).

Största delen av de misstänkta är pojkar eller män med finskt medborgarskap. I många fall har man fler misstänkta än en och i största delen av fallen är åtminstone en av de misstänkta minderårig.

– Det händer rånbrott i alla kommuner men den största ökningen gäller Vanda. Att rån blivit vanligare har märkts också i Borgå, men inte alls i samma grad som i Vanda, säger kriminalkommissarie Sampsa Aukio.

Han är utredningsledare för undersökningsgruppen för unga, som är en del av enheten för förebyggande verksamhet. Undersökningsgruppen för unga inledde sitt arbete den 1 mars i år och har som uppgift att undersöka brott som man misstänker har gjorts av 15–17 åringar.

Unga hänger på stan
Bildtext Största delen av rånen som görs av unga sker på ställen där ungdomarna spenderar sin tid annars också. Droghandel förekommer oftast lite mer undangömt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Bild: Yle/Carmela Walder

Aukio tittar på statistiken över brotten undersökningsgruppen för unga har haft hand om sedan den första mars och fram till nu, torsdagen den 24 november.

– Gällande rånbrott som misstänks ha gjorts av unga så är läget relativt bra i Borgå, Sibbo och Lovisa. Av de 112 rånen har tre utförts i Borgå och inga i Sibbo eller Lovisa, säger Aukio.

Statistiken sträcker sig bara till mars, och Aukio själv har jobbat med annat än ungdomsbrottslighet innan han började leda undersökningsgruppen för unga. Därför kan han inte uttala sig om ungdomar i Borgå, Sibbo och Lovisa gjort fler brott än under tidigare år.

– Men om jag ser på läget på polisinrättningens område som helhet så har åtminstone våldsbrott som misshandel och rån utförda av unga ökat de senaste åren, säger Aukio.

Brottsplats: Tågstation i Vanda

Brottsplatserna är oftast ställen där ungdomar brukar spendera tid eller röra sig: nära kollektivtrafik- och tågstationer samt på allmänna platser som i eller vid köpcentrum. En stor del av rånen med minderåriga misstänkta görs vid tågstationerna längs Ringbanan i Vanda.

Att förövaren använder våld är lika vanligt som att förövaren bara hotar med våld. Ofta stärker förövaren hotet med ett eggvapen. I de grövsta fallen har förövaren sparkat mot offrets huvud. Det rånaren får med sig är oftast saker som hörlurar, telefoner och plånböcker.

De rånande ungdomarna är enligt polisens uppgifter inte medlemmar av regelrätta gatugäng, även om man kan märka av liknande beteende.

För att minska på ungdomsbrottsligheten satsar polisen på att rikta effektiva tvångsåtgärder mot de aktivaste förövarna och andra nyckelpersoner. Det kan handla om att fängsla någon, ge reseförbud och se till så förövarna mister rångodset. Polisen har märkt att de flesta unga rånare slutar när polisen sätter in tillräckligt effektiva åtgärder mot dem.

Ofta jobbar polisen och socialtjänsten tillsammans på att hitta en lösning för att få den unga att sluta göra brott.

Förebyggande arbete så som skolbesök, Ankarverksamheten och samarbete med andra myndigheter är också viktigt.