Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ukrainas ambassadör Olga Dibrova besökte Jakobstad: ”Vintern blir en svår utmaning men Kreml kan inte knäcka oss”

Uppdaterad 25.11.2022 09:28.
En kvinna som sitter vid ett bord.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Olga Dibrova säger att de ukrainska diplomaterna arbetar oförtrutet sen Rysslands invasion av Ukraina. Men vintern kommer att bli svår och en stor utmaning är elförsörjningen.

Ukrainas ambassadör Olga Dibrova besökte Jakobstad på onsdagen. Dibrova var huvudtalare på Österbottens handelskammares Höstforum som i år handlade om cybersäkerhet.

Olga Dibrovas arbete i Finland förändrades dramatiskt klockan fyra på morgonen den 24 februari, och sen dess är inget som förut.

– Vi började genast arbeta, och det känns som om det dygnet ännu fortsätter. Vi har fortsatt jobba utan pauser eller semestrar, det är ett under att vi hålls på benen, säger Dibrova.

Diplomaternas uppgift att vädja om hjälp

Dibrova berättar att den första utmaningen var att be om hjälp, vapen och annat krigsmateriel för att mobilisera det ukrainska samhället.

Dibrova säger att de ukrainska diplomaterna insåg att de var de enda ledarna som befann sig utanför Ukraina.

– Vi insåg att det hänger på oss om vi kan mobilisera de demokratiska länderna till att hjälpa oss. Det var ett enormt ansvar, säger Dibrova.

Dibrova uttryckte tacksamhet för all hjälp Ukraina fått av Finland.

Inte minst är Dibrova tacksam över att president Niinistö så snabbt kontaktade ambassaden, att Sanna Marin besökte Ukraina och att Finland bistår Ukraina med både krigsmateriel och humanitärt bistånd.

Vänligt mottagande i Finland

Olga Dibrova säger att hon kommit i kontakt med många ukrainska medborgare som flytt till Finland. Hon säger att det första de säger är att de är mycket imponerade över den vänlighet som finländarna visar dem.

– Det är människor som flytt från förfärliga omständigheter. Men redan nu ser jag leenden i deras ansikten. De har tagits väl om hand och många har också börjat arbeta, säger Dibrova.

Dibrova säger att ukrainarna också är mycket tacksamma över att de unga flyktingarna får ta del av undervisning och småbarnspedagogik och också delta i fritidsaktiviteter.

– De som flytt från Ukraina vill väldigt gärna arbeta och också genom volontärarbete hjälpa sitt hemland. Många, främst mammor, sätter också mycket tid på att hjälpa sina barn med skolarbetet.

Två kvinnor i ett rum.
Bildtext Olga Dirborva tillsammans med Österbottens handelskammares vd Paula Erkkilä. Dibrova var keynote speaker på handelskammarens höstforum i Jakobstad.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Det blir en tuff vinter i Ukraina

Den här vintern blir en stor utmaning för de ukrainare som stannar kvar i sitt hemland säger Dibrova. Ett stort problem är elförsörjningen.

Nästan halva det ukrainska energisystemet har lamslagits till följd av Rysslands robotattacker.

Ukrainas energiminister och Maksym Timtjenko som är vd för ett av landets största privata elbolag har till och med vädjat till ukrainare att lämna landet för att inte belasta elnätet.

– Jag tror att migrationen tyvärr kommer att fortsätta. Men inte lika kraftigt som under de första månaderna efter invasionen, eftersom Ukraina lyckats befria nästan hälften av de områden som Ryssland ockuperade, säger Dibrova.

Just nu saknar 10 miljoner ukrainare elförsörjning.

Ukrainarna kan inte knäckas

Dibrova säger att många ukrainare inte ens kan tillreda mat och saknar el och internetuppkoppling. De kan inte ens tillgodose sina basbehov och situationen är speciellt svår för kvinnor och barn, säger Dibrova.

Dibrova säger att vad som än händer så kan Ryssland inte skada Ukraina lika svårt som under de första månaderna efter krigsutbrottet eftersom man lyckats slå tillbaka mot den ryska armén.

Dibrova säger att hon är tacksam över all hjälp Ukraina fått, men ber om fortsatt stöd. Nu vore det viktigt att trygga elförsörjningen och därför vill hon be Finland om generatorer.

Dibrova säger att det värsta trots allt ligger bakom ukrainarna.

– Vi lever inte längre med den rädsla vi kände de första dagarna efter krigsutbrottet, rädslan för att förlora vårt fosterland och bli tvugna att leva under en fruktansvärd angripare. Det ligger bakom oss och vi kan inte knäckas, säger Olga Dibrova.