Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Börje Salming är död – fick ALS och blev 71 år gammal

Uppdaterad 24.11.2022 21:08.
Börje Salming vinkar till publiken.
Bildtext Den 11 november hyllades Börje Salming i Toronto där han blev en kultspelare 1973–89.
Bild: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva

Den svenska ishockeyikonen Börje Salming dog den 24 november. I augusti meddelade han att han drabbats av nervsjukdomen ALS och i november hann Salming avtackas av hockeypublik i Sverige och Kanada.

Den tidigare svenska ishockeystjärnan Börje Salming blev 71 år gammal. Han dog den 24 november, skriver hans tidigare arbetsgivare Toronto Maple Leafs.

– Börje kom till Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för evigt vara en del av vår hockeyfamilj. Vi skickar våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, barn Theresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara samt bror Stig, skriver klubbchefen Brendan Shanahan.

Salming hade drabats av nervsjukdomen ALS som hade ett snabbt förlopp. I augusti gick Salming ut med att han drabbats av sjukdomen.

Börje Salming vinkar med frun Pia vid sin sida.
Bildtext För en vecka sedan, torsdagen den 17 november, deltog Börje Salming och frun Pia i det svenska ishockeyförbundets 100-årsjubileum i Globen.
Bild: Patrik Österberg / STELLA / All Over Press

Under november hann Salming avtackas av hockeypublik i såväl Stockholm som Toronto.

Som ishockeyspelare blev Salming en stor profil i Nordamerika. Han gjorde över 1 000 NHL-matcher i Toronto Maple Leafs under 16 raka säsonger mellan 1973 och 1989. Han slog igenom i Nordamerika under en tidsperiod då de europeiska spelarna i NHL var få.

– Börje var en pionjär och ikon med sin anda och tuffhet. Han öppnade dörren för europeiska spelare i NHL, skriver Toronto.

Börje Salming hyllas i Toronto - Spela upp på Arenan