Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Säkrar England sin plats i åttondelsfinal?

Uppdaterad 25.11.2022 19:23.
England - USA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Dags att kickstarta den andra omgången i gruppspelet – och nu behöver många lag en seger. England kan med tre poäng mot USA redan nu börja ladda för slutspel.

Kl. 18.00: Nederländerna–Ecuador, MTV3

Kl. 21.00: England–USA, TV2 och Yle Arenan

Grupp B
Al Bayt-stadion, Al Khor
Kommentatorer: Christoffer Herberts och expertkommentator Jani Lyyski

England - USA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Läget i England: Ändra inte ett vinnande koncept

Gareth Southgate tog England till EM-final i fjol genom att mer eller mindre köra samma startelva hela vägen, också efter att avancemanget från gruppen säkrats.

Räkna med samma visa den här gången. Efter imponerande 6–2 mot Iran i premiären gör England inga ändringar alls, åtminstone inte i den startelva som enligt trygg tradition redan läckt till pressen. Harry Kane togs in på en extra undersökning efter att ha fått en smäll på vristen, men läkarkollen gav grönt ljus och kaptenen får fortsätta i sin roll som spets, där han lyckades väldigt bra mot Iran trots att han gick mållös av planen.

Spelare i vitt vandrar av plan och blickar nedåt.
Bildtext Harry Kane har under karriären haft flera vristskador, men klarade sig denna gång.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Bakom Kane i banan imponerade framför allt Bukayo Saka och Jude Bellingham, och den sistnämnda känns alltmer som den faktor som gör England till ett starkare lag än fjolårets silvertrupp.

Målkalaset i öppningsmatchen kom i rätt läge. Efter ett jobbigt landslagsår är optimismen plötsligt igen på topp i England, och ingen på hemmaplan förväntar sig annat än tre poäng mot USA, vilket skulle göra England klart för åttondelsfinal redan i kväll.

Läget i USA: Bekymrat efter spelmässig kollaps

USA:s första halvlek mot Wales var strålande, utan överdrift bland de bästa landet någonsin gjort i ett VM. Också därför var lagets spelmässiga genomklappning efter paus oväntad. Slutresultatet 1–1 var lika rättvist som logiskt efter en tudelad match och sätter press på USA inför fortsättningen, krysset i premiären var en amerikansk besvikelse.

Förbundskaptenen Gregg Berhalter har varit ifrågasatt på sina håll redan inför VM, och laguttagningen i premiären har fått en del kritik. Leeds formstarka mittfältare Brenden Aaronson och Dortmunds talang Gio Reyna fanns på bänken, och inte heller valet av Teemu Pukkis klubbkompis Josh Sargent som spets blev någon succé.

Spelare i vitt med boll.
Bildtext Josh Sargent startade längst fram för USA i premiären.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Tipset från USA är ändå att startelvan ser ut som senast. Förhoppningen är att amerikanerna lärt sig av måndagens match och nu gör två bra halvlekar.

Om det sedan räcker till poäng mot England är en annan sak, men också en knapp förlust kan vara värdefull då målskillnad mycket väl kan komma att avgöra kampen om den andra avancemangsplatsen från gruppen.

Håll koll på: Han bär VM:s största prislapp

Vilken spelare i VM skulle kosta mest av alla om han såldes i januari? Enligt transferexpertisen är svaren Jude Bellingham. Borussia Dortmunds mittfältare är osannolikt nog bara 19 år gammal men känns redan som en komplett spelare. Hur bra kan han vara om fem år? Tanken svindlar.

Dessutom är han engelsman i en fotbollsvärld där de största pengarna finns i Premier League, så Bellingham är värd en bra bit över 100 miljoner euro.

Tonåringen var briljant i premiären mot Iran, och har nu ännu fler av världens blickar på sig inför mötet med USA. Join the club!

Kommentatorns tips: Inget målkalas i kväll

Ett halvdussin engelska mål i premiären, men räkna inte med en liknande urladdning i dag. USA kommer att sälja sig dyrt och är tillräckligt bra för att frustrera England i en match som hajpats stort i Staterna.

Ett eller två till England, noll till USA? Vi säger 1–0.

Diskussion om artikeln