Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brasilien prisas efter övertygande VM-premiär – Richarlison gjorde två mål, Neymar byttes ut efter att ha åkt på en smäll: ”Det är svårt att hitta svagheter”

Uppdaterad 25.11.2022 00:06.
Richarlison gjorde matchens båda mål - Spela upp på Arenan

I fotbolls-VM avslutade matchen Brasilien–Serbien den första gruppspelsomgången. Den största guldkandidaten Brasilien levererade omgående och vann med 2–0 efter en komplett insats.

Brasilien ställde upp med en offensiv uppställning då Neymar, Raphinha, Richarlison och Vinicius Junior alla ingick i startelvan.

Det var mer eller mindre spel mot ett mål i första halvlek. Brasilien öste på, medan ett kompakt Serbien gjorde en fullgod defensiv insats och halvtidsresultatet skrevs 0–0.

Brasilien behövde en timme för att spräcka den serbiska nollan. Det var spjutspetsen Richarlison som gav gultröjorna ledningen då 62 minuter hade spelats.

Neymar och Vinicius Junior firar.
Bildtext Neymar och Vinicius Junior hör till Brasiliens offensiva vapen.
Bild: EPA-EFE/Ronald Wittek/All Over Press

Tio minuter senare utökade Richarlison till 2–0 och det var igen på assist av Real Madrid-spelaren Vinicius Junior. Ett av VM:s delikataste mål hittills.

– Ett snyggt mål, ett konstmål, ett klassmål. Det är avgjort. Richarlison har sänkt Serbien, deklarerade kommentatorn Christoffer Herberts efter 2–0-målet.

I somras flyttade Richarlison från Everton till Tottenham och har på sina tio Premier League-matcher inte gjort ett enda mål. I VM är saldot nu två mål på en match.

Serbien fick aldrig igång någon slutforcering, och Brasilien vann matchen med 2–0 och skotten på mål med 10–0. En komplett insats som innebär att förväntningarna på den sedan tidigare största VM-favoriten bara växer.

Kanerva: ”Stark mentalitet”

Finlands förbundskapten Markku Kanerva, som satt i Yles studio, var imponerad.

– En övertygande insats. Framför allt i andra halvlek. Målramen fick träffar och två fina mål. Det här var ett tecken på stark mentalitet, säger Kanerva.

Kanerva tycker att det var bra att Neymar inte spelade förstafiol.

– Att Richarlison gör mål tar bort pressen från Neymar. Richarlison är en modern anfallare. Snabb, stark på huvudet och skicklig. Den typens spelare har Brasilien saknat, säger Kanerva.

Neymar sitter på gräset.
Bildtext Neymar ersattes av Manchester United-spelaren Antony.
Bild: EPA-EFE / Ali Haider / All Over Press

Neymar åkte på en smäll i andra halvlek och byttes ut i den 79:e minuten. Det är oklart om Neymar åkt på en skada och hur allvarlig den i så fall är.

Experten Juho Rantala understryker att matchen inte var lätt för Brasilien.

– Serbien är inget dåligt lag, säger Rantala.

– Det är svårt att hitta svagheter i Brasilien. De försvarade riktigt bra och anföll tillräckligt bra.

Grupp G
LagPoäng
1. Brasilien3
2. Schweiz3
3. Kamerun0
4. Serbien0

På måndag väntar en match som troligtvis avgör gruppsegern då Brasilien och Schweiz drabbar samman.