Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hemlig bandning med påven oväntat inslag i gigantisk bedrägerirättegång i Vatikanen

Från 2022
Påve Franciskus skakar hand med en kardinal. Några andra kardinaler syns i närheten. Påven ler brett.
Bildtext Påven hälsar på kardinal Becciu efter en mässa på Petersplatsen i oktober i år.
Bild: Maria Laura Antonelli/Shutterstock/All Over Press

Rättsprocessen kring statssekretariatets fastighetsinvesteringar i London är den största rättsprocessen i Vatikanstatens historia. På torsdagen växte den ytterligare när påvens röst hördes i rättssalen.

Rättsprocessen gäller turerna kring hur det kom sig att Vatikanens statssekretariat – som ungefär motsvarar landets regeringskansli – satsade 350 miljoner euro i en investeringsfastighet i London mellan åren 2014 och 2018.

Rättegången kring härvan är inne på sitt andra år och Vatikanens åklagare vidhåller att affärerna i London var avsedda att lura statssekretariatet på miljontals euro, medan de åtalade bedyrar sin oskuld.

De åtalade är tio personer, bland dem kardinal Angelo Becciu. Becciu var tidigare nästhögsta chefen i statssekretariatet, genast under ”Vatikanens premiärminister”, så han är inte bara kardinal, utan var en högt uppsatt sådan.

Bandade samtal med påven

På torsdagen tog rättegången en ny vändning. Åklagarsidan lade fram en ljudupptagning med påven som bevismaterial.

Bandet är ett telefonsamtal som kardinal Becciu förde med påven i juli 2021, bara några dagar före rättegången inleddes. Kardinalen ska ha bandat sitt samtal med påven tillsammans med en annan person.

Upptagningen har Vatikanens åklagare fått av den italienska polisen, som kom över bandningen i samband med en utredning kring en välgörenhetsorganisation på Sardinien som Becciu också har kopplingar till.

Kardinal Angelo Becciu med sin röda biretta i handen.
Bildtext Kardinal Angelo Becciu.
Bild: Grzegorz Galazka/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Lösen för kidnappad nunna

Under samtalet uppges Becciu ha bett Franciskus bekräfta att han gett sitt godkännande till utbetalning av lösen för en nunna från Colombia som hade blivit kidnappad i Mali år 2017.

Påven hade vid tidpunkten för samtalet precis återvänt till Vatikanen efter tio dagar på sjukhus, men ska ha varit insatt i ärendet och gett sitt medgivande. Det rapporterar åtminstone nyhetsbyrå AP med hänvisning till flera jurister som hörde bandupptagningen i rättssalen. De journalister som bevakar fallet ombads lämna salen innan bandet spelades, med hänvisning till att det inte formellt var bevismaterial än.

Syster Gloria Cecilia Narvaez togs till fånga i Mali av al-Qaida i februari 2017 och hölls som gisslan. Hon frigavs förra året.

Kommer påven att svara?

Uppgifterna på bandet uppges delvis bestyrka det Becciu har sagt om att påven har varit medveten om och gett sitt godkännande åt flera av de transaktioner som tas upp i åtalet.

Försvaret har sagt att man borde få höra påven som vittne i rättegången, men för det finns åtminstone tillsvidare ingen ram i Vatikanens regelverk.

Påve Franciskus har följt med rättegången noga. Redan under de två år då utredningar pågick ingrep han flera gånger för att ge utredarna större maktbefogenheter. Han har också ändrat på interna regelverk för att göra det möjligt att en av katolska kyrkans kardinaler i Vatikanen kan dömas av en lekmannadomare.

I en intervju har påven sagt att han hoppas att kardinal Becciu är oskyldig.

Källa: AP, Catholic News Agency, Signum