Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Personer i flytvästar i en båt.
Bildtext Migranter plockades upp av sök- och räddningsfartyget Ocean Viking i februari 2022. Italiens invandringskritiska linje har fått migrantfrågan att på nytt åka högt upp på EU:s agenda.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Finland är fortfarande ett av Europas farligaste länder för kvinnor att leva i

Finland ligger illa till när det gäller statistik om våld mot kvinnor. Här dör mellan 15-30 kvinnor per år av våld.

Våld mot kvinnor är så vanligt förekommande att det kan ses som ett av de största brotten mot mänskliga rättigheter i världen. Varannan flicka eller kvinna upplever under sitt liv fysiskt eller sexuellt våld och våldsförbrytaren är oftast kvinnans egen partner.

Allt värre läkemedelsbrist – patienter blir utan viktiga mediciner

Tillgången på mediciner i Finland har fortsatt att förvärras under de senaste månaderna.

Läkemedelsmyndigheten Fimea har i år tagit emot 1 900 anmälningar om störningar i tillgången på läkemedel. Det är 40 procent fler anmälningar än i fjol.

Flera viktiga mediciner har inte varit tillgängliga på sistone – till exempel vissa mediciner mot diabetes typ 2 och tilläggsmediciner för epileptiker.

EU:s inrikesministrar samlas till krismöte om nya migrantregler

EU:s inrikesministrar ska vid sitt krismöte i dag ta ställning till en handlingsplan som ska förbättra EU-ländernas hantering av det ökande antalet migranter.

Planen handlar om att på olika sätt stärka samarbetet mellan såväl EU-länderna som migranternas ursprungsländer, och förbättra möjligheterna att sända tillbaka personer som inte uppfyller kraven för internationellt skydd.

Egyptens, Libyens och Tunisiens kustbevakning ska förstärkas och man ska dessutom ge den europeiska gräns- och kustbevakningen Frontex en större roll. Bland förslagen finns också riktlinjer för hur man ska handskas med räddningsbåtar.

8 soldater döda efter turkiska angrepp mot al-Hol

De syriska demokratiska styrkorna uppger att åtta soldater dödats i turkiska luftangrepp mot flyktinglägret al-Hol i norra Syrien.

De kurdiska SDF-styrkorna vaktar lägret där det finns över 50 000 flyktingar – varav över 10 000 har medborgarskap i andra länder än Syrien och Irak.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelade för några dagar sen att landet har planer att inleda markoperation i norra Syrien. SDF-styrkorna har sagt att de inte längre kommer ha kapacitet att bevaka lägret om Turkiet inleder en markoperation där.

Världsunika cirkusoperan CircOpera 2.0 har premiär på fredag

Halsbrytande akrobatik, en hitkavalkad av operapärlor, immersiv teknologi och en digital avatar som äntrar Nationaloperans scen för första gången – CircOpera 2.0 är en världsunik opera som tilltalar också skolbarn.

– CircOpera var säkerligen den allra första där opera och cirkus framförs i ett stort operahus. Den första var mer traditionell, nu omfamnar vi den teknologiska utvecklingen, det moderna visuella uttrycket, och har mycket fler cirkusartister. Vi har också mycket farligare cirkusnummer, så vi har tagit det till nästa nivå, säger Nationaloperans konstnärliga ledare Lilli Paasikivi.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det mulet och lokalt lätt snöfall eller underkylt duggregn. I landets östra del kan molntäcket spricka tidvis upp. Temperaturen är mest mellan 0 och -6 grader. Svag eller måttlig vind mellan syd och ost.

I landets norra del är det molnigt och lokalt lätt snöfall eller underkylt duggregn. Temperaturen är mellan -5 och -15 grader, från och med kvällen mellan -3 och -10 grader. Svag eller måttlig vind omkring syd.