Hoppa till huvudinnehåll

Politik

KD är först ute med skuggbudget: Vill stärka statskassan med sockerskatt och nya avgifter till energiproducenter

Uppdaterad 25.11.2022 12:43.
Päivi Räsänen och Sari Essayah i Kristdemokraternas grupprum
Bildtext Satsningar på barnfamiljerna och jordbruket finns med i Kristdemokraternas skuggbudget som partiordförande Sari Essayah och riksdagsgruppsordförande Päivi Räsänen presenterade i dag.
Bild: Lehtikuva

Höjt barnbidrag och energistöd till jordbruket finns också bland Kristdemokraternas förslag på satsningar.

Kristdemokraternas skuggbudgettext inleds med massiv kritik av regeringens ekonomiska politik för att den ökat på både utgifter och statsskuld.

Den åldrande befolkningen och en allt mindre arbetskraft kräver förberedelser och välfärdsområdenas ekonomi behöver stärkas inför sin start vid årsskiftet. Kristdemokraterna utgår från fem mål med sitt budgetförslag: en hållbar ekonomi, en stärkt sysselsättning, välmående familjer, fungerande social- och hälsovård och en stärkt krisberedskap och självförsörjning.

Vi ska sätta social- och hälsovårdstjänsterna i skick

Sari Essayah, partiordförande, KD

– Vi ska sätta social- och hälsovårdstjänsterna i skick, rädda det finska jordbruket och ta mindre lån än vad regeringen gjort, sammanfattar partiordförande Sari Essayah på partiets pressträff på fredag.

Den största satsningen Kristdemokraterna skulle göra är att ge välfärdsområdena mera pengar inför starten vid årsskiftet.

– De ska inleda sin verksamhet om en dryg månad, det är ett stort misslyckande av regeringen att de är så här underbudgeterade vid starten, säger ordförande för KD:s riksdagsgrupp Päivi Räsänen.

Partiet vill också lätta på inkomstbeskattningen för att istället införa olika former av punktskatter, till exempel höja sockerskatten och införa nya skatteavgifter för energiproducenter:

– Energibolagen har gjort stora vinster på energikrisen och mycket av vinsterna från vindkraftsproduktionen rinner utomlands. Så vi tittar på hur Danmark gör och vill att energibolagen till exempel ska vara med och betala för utbyggnaden av stamnätet.

Plock ur KD:s skuggbudget

FÖRSLAG PÅ NYA UTGIFTER: KD vill höja barnbidraget med 15 euro, vilket skulle kosta 175 miljoner euro. Välfärdsområdena skulle få tilläggsfinansiering för 400 miljoner. Jordbruket skulle få ett el-, energi- och produktionsstöd på 250 miljoner. Bränsleskatten skulle sänkas för 100 miljoner.

FÖRSLAG PÅ NYA INKOMSTER: Skattehöjningar för omkring 750 miljoner euro, 250 miljoner kommer från en höjd sockerskatt och ytterligare 250 miljoner från en så kallad kraftverksskatt för energiproducenter. En förnyelse av det allmänna bostadsbidraget skulle spara 300 miljoner. Sysselsättningsåtgärder skulle ge skatteinkomster på 250 miljoner.

FÖRÄNDRING TOTALT: Kristdemokraternas skuggbudget stärker statskassan med drygt 2 miljarder och ökar utgifterna eller sänker inkomsterna med 1,5 miljarder, vilket ger en skillnad på +537 miljoner euro jämfört med regeringens förslag.

KD kritiserar regeringen Marin för att ha godkänt EU:s återhämtningsplan för snabbt sommaren 2021. Skuldsättningen inom den offentliga sektorn har dessutom fört Finland in på en väg med väldigt små marginaler för åratal framåt, menar KD.

Essayah efterlyser skarpa åtgärder för att balansera den offentliga ekonomin.

– Bara skötselkostnaderna för statsskulden uppgår nästa år i sådana summor att de kunde täcka den underbudgetering välfärdsområdena har, säger Essayah.

Så ser regeringens budget ut

  • Oppositionspartierna presenterar sina skuggbudgetar de närmaste dagarna. Kristdemokraterna är först ute.

  • Det slutliga beloppet i regeringens budgetförslag för 2023 är 80,5 miljarder euro vilket är en rekordstor budget. Underskottet är 8,1 miljarder.

Sanna Marin.

Sänkta dagvårdsavgifter, skatteavdrag på elräkningen – det här är budgeten i ett nötskal

Budgetförslaget för 2023 går lös på 80,5 miljarder, med ett underskott som vuxit till 8,1 miljarder. Regeringen är överens om ett omfattande stödpaket för att hjälpa medborgarna med de stigande elräkningarna.

Så här bestämmer riksdagen om miljoner och miljarder i statsbudgeten - Spela upp på Arenan