Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En fjärde knappnål hittades i skollunchen i Kvarnbackens skola – incidenten har polisanmälts

Uppdaterad 25.11.2022 18:07.
En skolelever tar köttbullar åt sig i en skolmatsal.
Bildtext Eleverna i Kvarnbackens skola får inte själva ta mat i skolmatsalen utan serveras nu färdiga portioner. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Fyra gånger har knappnålar hittats i skollunchen i Kvarnbackens skola i Borgå. Händelsen har nu polisanmälts och inom Hem och skola är föräldrar beredda att hjälpa till om det behövs.

En fjärde knappnål hittades i maten under lunchen på fredagen trots att skolan vidtagit åtgärder för att skapa trygghet under lunchen. Eleverna har till exempel inte tagit mat själva utan fått den färdigt portionerad av de vuxna.

– Vi är väldigt förvånade över att någon ändå lyckades med det här, säger utbildningsdirektör Rikard Lindström.

Hittills har eleverna haft tur i oturen då nålarna hittats i ett tidigt skede, men den här gången var knappnålen nära att kunna ha blivit svald under måltiden.

Med tanke på att matsalens dörrar varit låsta mellan skolluncherna, övervakningen i matsalen förstärkts och alla nålar plockats bort från de allmänna anslagstavlorna torde möjligheterna att hitta den eller de ansvariga nu öka efter hand.

– Det stämmer och skolan har lyckats ringa in en mindre grupp där man tror att den skyldiga finns. De föräldrar vars barn finns i den här gruppen har fått ett extra meddelande hem via Wilma, säger Lindström.

En man.
Bildtext Utbildningsdirektör Rikard Lindström hoppas att fallet löses under nästa vecka. Arkivbild.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Skolan har nu gjort en polisanmälan till polisen och Lindström utgår ifrån att förundersökningen till en början riktas in på den mindre gruppen.

– Så här långt har samarbetet med polisen fungerat bra men en officiell polisanmälan har inte gjorts förrän idag.

Med polisanmälan vill skolan och staden agera juridiskt korrekt men också visa på allvaret i det skedda och undgå misstankar om att bildningssidan inte tar det här på allvar.

Förutom polisanmälan har polisen också besökt Kvarnbackens skola för att prata om det allvarliga i att lägga vassa föremål i maten.

– Jag är 99,9 procent säker på att det är något barn som inte mår bra, säger Lindström.

Föräldrarna är också oroliga

Det är inte bara eleverna och skolans personal som oroar sig för att knappnålar hittats i skolmaten. Föräldrarna försöker också hantera situationen på bästa möjliga sätt.

– Visst är alla jätteoroliga, det kan man inte förbigå. Nog är det ju någon som mår väldigt illa som måste göra sådana här saker.

Det säger Linda Mäkelä, ordförande för Kvarnbackens Hem och Skola som hoppas att skolan hittar en lösning för att få bukt på problemet.

På torsdagskvällen ordnade föräldraföreningen ett jippo i skolan. Allt ätbart serverades över disk så att ingen annan utom caféförsäljarna hade möjlighet att röra de produkter som kunderna valde.

Trots att händelsen med nålar i maten nu inträffat fyra gånger har skolan inte bjudit in föräldraföreningen till möte för att diskutera ärendet, och föreningen har mötts på eget initiativ.

– Vi har inte haft särskilda möten så Hem och Skola vet lika mycket som vilken förälder som helst som har fått Wilma-meddelandena, säger Mäkelä.

Men föreningen ger skolan sitt fulla stöd och rycker in om personalen ber om hjälp.

Hem och Skola ser sig heller inte som rätt kanal för att ge föräldrar råd om hur de ska diskutera händelsen med sina barn.

– Vi är nog inte de rätta personerna, det är kanske mera ungdomstjänsterna för vi är bara vanliga föräldrar. Men man måste vara öppen med sina barn och berätta vad som har hänt. Det är bra att kunna diskurera med barnen vad det än gäller, säger Mäkelä.

Vid matbordet eller i soffan kan föräldrar ta upp det genom att visa sitt intresse för vad som händer i skolan utan avsikt att skapa oro hos barnen.

Det är också viktigt att barnet upplever en trygghet i att få berätta om det känner till något om händelserna, utan hot om bestraffning.

– Absolut, och jag kan inte tänka mig att någon i lågstadieåldern gör det för att vara elak mot andra barn utan det är nog någon som mår väldigt illa och behöver hjälp men har kanske inte kunnat be om den på ett annat sätt eller inte har fått den hjälpen som den har behövt, säger Mäkelä.

Polisen har kontaktats efter veckans incidenter och Mäkelä anser att åtgärden visar att händelserna tas på allvar.

– Om det inte räckte med att en vuxen på skolan övervakade så måste man kanske ta till rejälare åtgärder för att få bukt på saker, säger Mäkelä.

Vinter vid Kvarnbackens skola i Borgå.
Bildtext Kvarnbackens skola i vacker vinterskrud.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Leila Korhonen, tf verkställande direktör för Borgå lokalitetsservice, är mycket ledsen för att eleverna är rädda för att äta skollunchen.

– De behöver äta för att orka studera.

Skolköket har avtalat med lärarna om att servera maten som färdiga portioner.

– Eleverna får alltså inte ta själva av maten för att vi ska vara säkra på att ingen ska kunna lägga till något i maten, säger Korhonen.

– Nästa vecka får vi en person till till köket i Kvarnbacken som ska hjälpa med att servera portionerna.

Korhonen betonar att de inte hittat några brister i sina egna kvalitetskontroller och att det med största sannolikhet är någon i skolan som förstör för de andra.

– Vi har inte gått ut med det här i offentligheten för vi vill låta skolan och polisen få arbetsro med det här.