Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Myndigheterna fick veta att en person försvunnit från Baltic Princess fyra timmar efter händelsen – gränsbevakningen utreder räddningsoperationen

Uppdaterad 25.11.2022 14:48.
Baltic Princess-kryssningsfartyg.
Bildtext Arkivbild. Gränsbevakningen har inlett en utredning kring räddningsoperation ombord på Baltic princess.
Bild: Peter Petrelius / Yle

Personen som föll från Tallink Siljas Baltic Princess har tillsvidare inte hittats. Personen misstänks ha fallit överbord på natten mellan torsdag och fredag i förra veckan.

Västra Finlands sjöbevakningssektion har inlett en utredning kring räddningsarbetet förra veckan då en person föll i havet från Baltic Princess.

– Vi utreder för tillfället händelseförloppet och dit hör att också utreda om det förekommit eventuella försummelser i räddningsarbetet, säger Mika Laapio som är enhetschef för brottsbekämpningsenheten vid västra Finlands sjöbevakningssektion till Yle Åboland.

Laapio vill ändå inte direkt kommentera om det är kaptenens handlingar ombord på fartyget Baltic Princess som utreds.

– Det vill jag inte kommentera i det här skedet eftersom förundersökningen är så i sin början ännu, säger Laapio.

Brottsbekämpningsenheten undersöker nu videomaterial och annat material som också polisen tagit del av tidigare.

Personen har ännu inte hittats

Också Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd bekräftar att en utredning har inletts om fallet. Hon berättar att rederiet informerades om utredningen på fredagsförmiddagen.

– Fartygets kapten har också informerats om saken. Fallet undersöks nu vidare i form av utredning och förhör, säger Nöjd.

Nöjd berättar att rederiet gett allt material som gäller olyckan till myndigheterna.

Omfattande sökningar gjordes i Ålands hav under fredagen för att hitta den passagerare som kan ha ramlat i havet. En patrullbåt vid Mariehamns sjöbevakning, jourhavande sjöräddningshelikopter och ett närliggande Sjöbevakningspatrullfartyg var inblandade i sökandet efter personen.

Personen misstänks ha fallit i havet vid klockan tre på natten. Sjöräddningscentralen fick information om händelsen vid klockan sju på morgonen.

Marika Nöjd sa till Yle i måndags att fördröjningen kan förklaras med att det rådde en del osäkerheter kring händelsen.

– Kameraövervakningens videomaterial gicks igenom och personen letades efter på fartyget. Inga observationer gjordes och personens vän hade ingen kännedom om att personen faktiskt skulle ha hoppat, halkat eller fallit överbord.

”Väldigt sällan som det sker att försvunna personer har fallit eller hoppat överbord”

Hur fartygets personal agerar ifall en person misstänks vara försvunnen beror på om man har sett en person falla överbord eller inte, berättar Nöjd.

– Ifall någon sett en person falla överbord kan vi agera direkt, stoppa fartyget, larma om hjälp och börja leta efter personen i havet. Men det kan också vara så, att ingen har sett en person falla överbord, och då får vi veta om försvinnandet först senare. Ifall vi inte vet med säkerhet att någon har fallit överbord letar vi först efter personen ombord på fartyget, och ofta brukar den försvunna personen också hittas ombord på fartyget, säger Nöjd.

– Det är väldigt sällan som det sker att försvunna personer faktiskt har fallit eller hoppat överbord, säger Nöjd.

Ifall personalen borde ha agerat annorlunda i det aktuella fallet vill Nöjd inte ta ställning till.

– Vi kommenterar inte saken desto mera i nuläget. Man har vidtagit de åtgärder som man ansett vara nödvändiga i stunden, säger Nöjd.

Hon säger att antalet personer som ansvarar för säkerheten ombord på fartyget alltid anpassas enligt passagerarantalet, och också beroende på om det finns många unga eller studerande ombord.

I det aktuella fallet klättrade den försvunna personen på fartygets tak. Enligt Nöjd är det inte möjligt att låsa dörrar som leder till fartygsdäck som en säkerhetsåtgärd för att motverka liknande händelser.

– Vi brukar lägga varningsskyltar på ytterdörrarna om det är hård sjögång, men vi kan inte låsa dörrarna eftersom man av säkerhetsskäl måste möjliggöra fri gång till däck ifall det skulle uppstå en nödsituation ombord på fartyget, säger Nöjd.

Artikeln uppdaterades den 25.11.2022 klockan 14.45 med ytterligare kommentarer av Marika Nöjd.

Artikeln uppdaterades den 25.11.2022 klockan 12.25 med kommentarer av Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd.

Artikeln uppdaterades den 25.11.2022 klockan 11.19 med kommentarer av Mika Laapio, som är enhetschef för brottsbekämpningsenheten vid västra Finlands sjöbevakningssektion.

Den här artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel ”Miksi tieto Baltic Princessiltä pudonneesta matkustajasta tuli viranomaisille neljän tunnin viiveellä – merivartiosto aloittanut tutkinnan” skriven av Johanna Manu. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.