Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Matti Raita ny chef för Unga Teatern: ”Känns både rätt och inspirerande”

Skådespelaren Matti Raita
Bildtext Matti Raita tar över chefsposten vid Unga Teatern. (Arkivbild från år 2015).
Bild: Yle/Peter Lüttge

Skådespelaren och musikern Matti Raita har valts till ny chef för Unga Teatern. Han tillträder tjänsten den 1 januari 2023. Teatern anställer samtidigt Liisa Blad som producent.

– Jag ser med spänning fram emot att börja mitt nya jobb. Det har alltid känts naturligt för mig att jobba med barn och ungdomskultur och att nu bli teaterchef på Unga Teatern känns både rätt och inspirerande för mig, säger Matti Raita i ett pressmeddelande.

Raita har, enligt teatern, en bred erfarenhet av såväl flera uppgifter som krävs för att driva en teater samt av att arbeta med de målgrupper som utgör Unga Teaterns kärnpublik.

– Vi ser att Matti har alla förutsättningar att ta vidare den genomgripande strukturering av teaterns verksamhet som gjorts under den senaste tiden, säger ordförande för Unga Teaterns styrelse (Skolteaterföreningen r.f), Martina Harms-Aalto.

Samtidigt har teatern anställt Liisa Blad som producent. Blad är utbildad skådespelare och socionom och har även hon en bred arbetserfarenhet i bagaget.

En mörkhårig leende kvinna i vit blus.
Bildtext Skådespelaren Liisa Blad blir Unga Teaterns nya producent.
Bild: Laura Malmivaara

– I Liisa får vi den organisationskapacitet som Unga Teatern behöver, parat med nytänkande och perspektiv som vi varmt välkomnar, säger Harms-Aalto.

Blad säger att hon känner sig hedrad av de möjligheter det nya jobbet medför.

– Att jobba på Unga Teatern och med teater för barn och unga är att jobba med och för framtiden. Detta är ett jobb fyllt med möjligheter, lekfullhet, allvar och ansvar, säger Blad.