Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fokus på våld mot kvinnor under orangea dagar: ”Stor betydelse att det uppmärksammas”

Från 2022
Nathalie Wingren
Bildtext Nathalie Wingren på Brottsofferjouren i Vasaregionen.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Idag inleds kampanjen orangea dagar som sätter fokus på våldet mot kvinnor och flickor. Fråga dina närstående och vänner hur de har det, uppmanar Nathalie Wingren på Brottsofferjouren.

Det är en av FN:s stora kampanjer och även i Vasa uppmärksammar man den, genom att bland annat lysa upp Alskatvägens promenadbro med orange belysning.

Nathalie Wingren är handledare och utvecklare av svenskspråkig service vid Brottsofferjouren i Vasaregionen, och hon säger att det är viktigt med dylika kampanjer.

- Absolut, det har stor betydelse att vi har en särskild dag och vecka när det här uppmärksammas.

Det typiska våldet mot kvinnor är våld i nära relationer. Fysiskt, mentalt och sexuellt.

Under pandemin var det svårare att söka hjälp. Helt enkelt för att man satt fast i hemmet med sin gärningsperson.

Vad annat kan man göra än att lyfta upp de här sakerna?

- För det första, finnas till. Om man har någon som man misstänker att faller offer för våld i nära relationer, fråga dem hur de har det. Och såklart prata om det i samhället. Ju mer vi pratar om det, ju mer vi visar att det finns och uppmärksammar, desto lättare blir det också för offren att våga söka hjälp.

Man kan vara i kontakt med Brottsofferjouren till exempel om man misstänker att någon anhörig eller någon man känner utsätts för våld.

- Är man själv utsatt kan man kontakta oss och fråga om det är våld man utsätts för. Många kanske inte ens förstår att det är våld som pågår i deras parrelation. Vi kan ge information men också rent konkret finnas med som stöd vid polisanmälan eller förhör.

Hur ser det då ut med männen som tar kontakt?

- Vi har också män som tar kontakt, som blir utsatta för våld i närrelationer. Det våldet är mest psykiskt. Män har blivit bättre på att ta kontakt och då kanske främst den yngre generationen, säger Wingren.

Biträdande justitiekanslern Mikko Puumalainen konstaterar i en utredning att förundersökningar av våld i nära relationer och sexualbrott vid polisinrättningarna i Östra Nyland och Österbotten fördröjts utan grund.

Nathalie Wingren tar inte ställning till polisens arbete men konstaterar rent allmänt att långa utredningstider får konsekvenser.

- Det är förödande för offren. Det att det tar så länge höjer tröskeln att våga anmäla.

Promenadbron över Alskatvägen i Vasa.
Bildtext Promenadbron över Alskatvägen lyser orange.
Bild: Yle / Joni Kyheröinen