Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partiordförandena möttes i valdebatt: Centern ger högt betyg åt sin insats i regeringen, Samlingspartiet vill sänka skatterna

Uppdaterad 25.11.2022 15:45.
Li Andersson, Riikka Purra, Maria Ohisalo, Sanna Marin, Kai Mykkänen  och Annika Saarikko.
Bildtext FFC.s valdebatt. Samlingspartiet kommer att föreslå skattesänkningar i sin skuggbudget, medan bland andra Centern kontrar med att det saknas realism. Sannfinländarna vill sänka bränsleskattern, medan De gröna och SDP anser att det spelar Putin i händerna.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

De sex större riksdagspartierna möttes i dag i en valdebatt som arrangerades av fackcentralen FFC. Längst ligger partierna från varandra det gäller hur medborgarna ska kompenseras för inflationen.

Det politiska spelet inför vårens riksdagsval är i full gång.

Samlingspartiet kommer att föreslå skattesänkningar i sin skuggbudget, medan bland andra Centern kontrar med att det saknas realism. Sannfinländarna vill sänka bränslepriserna, medan De gröna och SDP anser att det spelar Putin i händerna.

Också de allmänt bindande kollektivavtalen diskuterades flitigt i valdebatten som arrangerades i samband med att FFC:s högsta beslutande organ, representantskapet, var församlat i Helsingfors.

Vi har en historiskt hög sysselsättning just nu och det har skett utan att höja skatterna

― Annika Saarikko (C)

Största delen av arbetsmarknaden i Finland regleras genom allmänt bindande kollektivavtal som betyder att alla arbetsgivare inom branschen omfattas av kollektivavtalen, oberoende av om arbetsgivaren hör till ett arbetsgivarförbund.

Finansminister Annika Saarikko diskuterar med sin spanska kollega i Bryssel
Bildtext Berömliga 9. Annika Saarikko lindade in sitt svar i en brasklapp om att det handlar om Centerns insatser i regeringen och inte om regeringens arbete i helhet. Här i samtal med den spanska finansministern.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Centerledaren ger regeringen berömlig 9 – Saml sträcker sig till 6

Men vi ska börja med att betygsätta den sittande regeringens insatser. Nöjdast var – lite förvånande – Centerledaren Annika Saarikko.

Centerledaren gav regeringens arbete en berömlig 9. Saarikko lindade in sitt svar i en brasklapp om att det handlar om Centerns insatser i regeringen och inte om regeringens arbete i helhet.

– Vi har en historiskt hög sysselsättning just nu. Centerns roll har varit avgörande och det har skett utan att höja skatterna, triumferade Annika Saarikko.

Päivi Räsänen och Sari Essayah i Kristdemokraternas grupprum

KD är först ute med skuggbudget: Vill stärka statskassan med sockerskatt och nya avgifter till energiproducenter

Höjt barnbidrag och energistöd till jordbruket finns också bland Kristdemokraternas förslag på satsningar.

Också statsministerpartiet SDP:s Sanna Marin konstaterade att sysselsättningen nu är bra. Hon gav regeringen ett betyg på 8,5.

– Vi har ett dagvårdssystem som stöder föräldrarna, läroplikten som förlängts och vi har lyckats med sysselsättningen, radade statsministern upp.

Kai Mykkänen pitää puhetta.
Bildtext Samlingspartiets Kai Mykkänen gav regeringen vitsordet 6. Syselsättningen har blivit bättre, men mera borde ha gjorts för de arbetslösa.
Bild: Jani Saikko / Yle

På minussidan satte statsministern att bland annat att lönejämlikheten borde ha förts längre.

Samlingspartiets Kai Mykkänen gav regeringen betyget 6. Han höll med om att sysselsättningsgraden har ökat, men mera borde ha gjorts.

– 7 procent arbetslösa är för många. Och det här trots att vi har arbetskraftsbrist. Vi har fortfarande en strukturell arbetslöshet och det kan vi inte acceptera, dundrade Mykkänen.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra var inne på samma linje och lyfte fram Sannfinländarnas favoritämne invandringen.

– Ingen har funderat på hur sysselsättningen ökat. Det är som många jobbar deltid mot sin vilja och billig arbetskraft från utlandet sänker lönerna, fortsatte Purra.

Riikka Purra på torgmöte i Torneå.
Bildtext Sannfinländarnas Riikka Purra oroade sig mest för energikostnaderna. Bensin och el får inte bli för dyrt, det här påverkar finländarnas vardag, säger hon. På bilden ser vi Riikka Purra på torgmöte i Torneå.
Bild: Bengt Östling/Yle

Sannfinländarna vill ha skattesänkningar på bränslepriserna – De gröna säger att det spelar Putin i händerna

Vänsterförbundets Li Andersson vill kompensera löntagarna för den galopperande inflationen genom ordentliga löneförhöjningar. Lönepåslagen behövs på grund av att reallönerna har sjunkit kraftigt under det gångna året.

– Stora skattesänkningar är inte aktuella eftersom de betyder ökad skuldsättning eller försämringar i servicen, konstaterade Li Andersson.

Sannfinländarnas Riikka Purra oroade sig mest för energikostnaderna.

– Bensin och el får inte bli för dyrt – det här påverkar finländarnas vardag. Skattesänkningar ska därför riktas till elkostnader och bränslepriser, ansåg Riikka Purra.

7 procent arbetslösa är för många och det här trots att vi har arbetskraftsbrist

― Kai Mykkänen (Saml)

Hon fick genast mothugg av De grönas Maria Ohisalo som ansåg att Sannfinländarna helt har missat vad som händer på annat håll.

– Situationen är värre i övriga Europa på grund av att de inte har satsat tillräckligt på förnyelsebara energiformer. Sannfinländarna argumenterar på samma sätt som Putin som anser att övergången till fossilfria energiformer måste stoppas, ansåg Ohisalo.

SDP:s Sanna Marin höll med Ohisalo om att Putin använder energipriserna som utpressning och att Finland därför måste öka utbudet på förnybar energi för att jämna ut pristopparna.

Sanna Marin lyfte också fram att det behövs lönehöjningar och att facket har en nyckelroll här.

– Välfärdsstaten är löntagarens bästa vän, konstaterade Sanna Marin.

Sanna Marin
Bildtext Sanna Marin lyfte fram att det behövs lönehöjningar och att facket har en nyckelroll här. Välfärdsstaten är löntagarens bästa vän, sammanfattade Sanna Marin.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

Samlingspartiet lovar skattesänkningar – Centern anser att de går ut över åldringsvården

Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen ansåg att skattesänkningar är det bästa sättet att bekämpa inflationen.

– Medelinkomsttagaren måste få sänkta skatter och på tisdag presenterar Samlingspartiet sin skuggbudget och då berättar vi hur det ska gå till, sa Kai Mykkänen.

Det är som många jobbar deltid mot sin vilja och billig arbetskraft från utlandet sänker lönerna

― Riikka Purra (Sannf)

Kai Mykkänen sa också att det här ska ske utan skära i samhällsservicen. Det var något som finansminister Annika Saarikko (Centern) inte trodde på. Tanken på skattesänkningar var kittlande för centerbasen, men det finns ingen realism där ansåg hon.

– Finländarna oroar sig för två saker: statsskulden och åldringsvården. Jag kan inte lova skattesänkningar som Samlingspartiet. Med tanke på vår åldrande befolkning har vi inte råd med stora skattesänkningar, konstaterade Annika Saarikko.

På bilden undervisningsminister Li Andersson (VF) på Senatorget 2020.
Bildtext Vänsterförbundets ordförande Andersson konstaterade att avtalssystemet har har varit under attack från arbetsgivarsidan. Systemet garanterar alla en miniminivå på inkomsterna, anser hon. Bilden från en presskonferens på Senatsorget 2020.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Sannfinländarna anser att utländsk arbetskraft dumpar lönerna och får mothugg av Vänsterförbundet

I dagens debatt var alla deltagare anhängare av att kollektivavtalen också i framtiden ska vara allmänt bindande.

Men Sannfinländarnas Riikka Purra ville inte godkänna så kallade fripassagerare i systemet.

– Arbetskraftsinvandringen är ett problem och dumpar lönerna, ansåg Riikka Purra.

Vänsterförbundets ordförande Andersson konstaterade att avtalssystemet har har varit under attack från arbetsgivarsidan.

– Systemet garanterar alla en miniminivå på inkomsterna. Den här garantin måste också gälla utländsk arbetskraft, betonade Li Andersson.

Välfärdsstaten är löntagarens bästa vän

― Sanna Marin (SDP)

FFC anser att lönepåslagen ska styras av den nivå som det största förbundet slår fast. Samlingspartiets Kai Mykkänen kan inte acceptera ett så – som han säger – styvt system.

– Vi kan inte acceptera att lönehöjningarna slås fast av förbund som representerar kanske en fjärdedel av arbetskraften. Det fungerar inte i en föränderlig värld, sa Kai Mykkänen.

Centerns Annika Saarikko vill att de stora arbetsmarknadsorganisationerna också i fortsättningen gör upp, men Centern tror på lokalt beslutsfattande och det gäller också arbetsmarknaden konstaterade Annika Saarikko.

– Arbetstagare och arbetsgivare har inte motsatta intressen. Vi står inför förändringar, men förändringarna måste vara behärskad, sa Saarikko.

Centern ger regeringen berömligt vitsord - men det gäller bara det egna partiets insatser

2:12